H Aμοργός υπήρξε σημαντικό κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού. Σε αυτό το νησί των Κυκλάδων οι παραδόσεις διατηρούνται ολοζώντανες και το κυκλαδίτικο τοπίο φαίνεται ανέγγιχτο.
Τρία ήταν τα μεγάλα κέντρα της αρχαιότητας, η Μινώα, η Αιγιάλη και η Αρκεσίνη εκ των οποίων τα δύο διατηρούν την ίδια θέση και το ίδιο όνομα έως και σήμερα.
Τα ερείπια της Αρχαία Μινώας βρίσκονται πάνω από το λιμάνι των Καταπόλων, στη νότια πλαγιά του λόφου. Το όνομα βέβαια αυτής τη πόλης είναι παραπλανητικό και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει καμία σχέση με τον μινωικό πολιτισμό. Προφανώς η συγκεκριμένη ονομασία είναι μεταγενέστερη και απορρέει, όπως λένε, από τη λατρεία του μυθικού βασιλιά Μίνωα.
Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες η περιοχή κατοικούνταν από τη Νεολιθική εποχή ενώ ευρήματα φανερώνουν τη συνέχιση της ζωής και την εποχή του Χαλκού. Τα ερείπια του οικισμού χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ. και σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ιδρύθηκε από Ίωνες αποίκους. Η συνεχής κατοίκηση της περιοχής δεν επέτρεψε τη διάσωση οικοδομημάτων των γεωμετρικών χρόνων. Σώζονται όμως τα ερείπια ενός μαρμάρινου ναού των Ελληνιστικών χρόνων όπου στέκεται ακόμη στη θέση του ένα λατρευτικό άγαλμα κάποιου, προς το παρόν, άγνωστου θεού. Εντυπωσιακό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι αυτός ο δίστηλος ναός από λευκό μάρμαρο χρονολογείται στο τέλος του 3ου αι. π.Χ.
Η αρχαία Μινώα κατοικούνταν μέχρι και την Ρωμαϊκή εποχή, όπου οι κάτοικοι άρχισαν σταδιακά να μετακινούνται προς το λιμάνι, μέχρι που η πόλη εγκαταλείφθηκε.
Αν είστε λάτρεις της ιστορίας και οι διακοπές σας περιλαμβάνουν και τέτοιου είδους αξιοθέατα τότε η αρχαία Μινώα είναι από τα μέρη που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε.