Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Οσιομάρτυρα Άγιο Νεόφυτο έγραψε ο Αντρέας Αργυρόπουλος. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, όπως ο ίδιος δήλωσε στο amorgos – news.gr, δεν έγινε καθόλου τυχαία. Δύο ήταν κυρίως οι λόγοι που οδήγησαν τον δημιουργό προς τη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου.
«Ο πρώτος έχει να κάνει με το μαρτυρικό τέλος του Οσιομάρτυρα Αγίου Νεοφύτου του Αμοργίνου. Η ζωή, η δράση και το τέλος των μαρτύρων όλων των εποχών αλλά και των σύγχρονων με συγκινεί ιδιαίτερα.” δήλωνει ο κ. Αργυρόπουλος και συμπληρώνει “Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με την Αμοργό, τον τόπο καταγωγής του Αγίου. Την Αμοργό δεν την αγαπάω απλά… είναι η ψυχή μου.”
“Έρχομαι από φοιτητής σχεδόν κάθε χρόνο. Είχα ένα χρέος απέναντι στο νησί, τους κατοίκους του και στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Η Αμοργός είναι ένα από τα νησιά με ξεχωριστή θρησκευτική ζωή. Είναι γνωστή η ανά τους αιώνες σχέση των Αμοργίνων με την Εκκλησία και η ουσιαστική μετοχή τους στη ζωή της. Τα πολυάριθμα εξωκλήσια, ο μεγάλος αριθμός των ναών, το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, τα μετόχια του, οι παραδόσεις του τόπου, η ουσιαστική και συχνή συμμετοχή των κατοίκων όχι μόνο στις πανηγύρεις αλλά και σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις, η επί αιώνες άνθηση του μοναχισμού το φανερώνουν.»
Ποιος ήταν ο Οσιομάρτυς Νεόφυτος ο Αμοργίνος
Ο Άγιος Νεόφυτος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμοργό το πρώτο ήμισυ του 16ου αιώνα και έγινε μοναχός στη Μονή της Χοζοβιώτισσας. Στη συνέχεια μετέβη στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και από εκεί στο νησί των Λειψών για να ασκητέψει. Εκεί βρίσκει μαρτυρικό τέλος σε μία από τις επιδρομές των Αγαρηνών πειρατών.
Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο Νεόφυτος ο Αμοργίνος μαρτύρησε το 1558 και χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί αιώνες μέχρι να συναριθμηθεί στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας με σχετική Πατριαρχική Πράξη που εκδόθηκε το 2003, αφού είχαν συγκεντρωθεί και τεκμηριωθεί τα ιστορικά δεδομένα γύρω από τον βίο, την δράση και τον βίαιο θάνατό του.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
Ο Ανδρέας Αργυρόπουλος εργάζεται εδώ και τρεις δεκαετίες στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως θεολόγος καθηγητής και είναι ο Διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών και έχει δημιουργήσει το δικό του ιστολόγιο «Η θεολογία μεσοπέλαγα». Υπηρέτησε ως Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων στις Περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου και της Δυτικής Μακεδονίας και ως Διευθυντής στο Ελληνικό Λύκειο Waiblingen στη Γερμανία. Επίσης έχει διατελέσει Πρόεδρος του «Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου, ΚΑΙΡΟΣ για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης». Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό.
Το συγγραφικό έργο του Ανδρέα Αργυρόπουλου
Ο κ. Αργυρόπουλος έχει εκδώσει αρκετά βιβλία θεολογικού, ιστορικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε: « Χριστιανοί και πολιτική δράση κατά την περίοδο της δικτατορίας (1967 – 1974)», «Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών», «Θρησκειολογική Βιβλιογραφία», «Η θεολογία της Απελευθέρωσης στο μάθημα των Θρησκευτικών», «Θεολογία και Οικολογία, Συμβολή στην περιβαλλοντική αγωγή και την αειφόρο ανάπτυξη», κ.ά. Συμμετείχε ως ένας από τους συγγραφείς στην έκδοση των βιβλίων α)«Για μια οικονομία με ανθρώπινο πρόσωπο» και β)«Χριστιανοί και πολιτική» γ) «Εκκλησία και Νεολαία» «Νέοι και Εκκλησία σήμερα». Τέλος ήταν ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου των Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου, που διδασκόταν στα σχολεία, τη χρονική περίοδο 1996-2006.
Την Παρασκευή η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη με επιτυχία στα μέσα Δεκεμβρίου. Η επόμενη παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 18:00 στο βιβλιοπωλείο του Αρμού στην Αθήνα, Μαυροκορδάτου 11.
Που μπορείτε να βρείτε το βιβλίο «Ένας Άγιος της Άγονης γραμμής»
Το συγκεκριμένο βιβλίο διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία των μεγάλων πόλεων. Αν θέλετε να μάθετε που συγκεκριμένα μπορείτε να το βρείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις εκδόσεις Αρμός, (Μαυροκορδάτου 11,Τ.Κ.10678 στην Αθήνα, τηλ.210 33 04 196).