Περπατώντας στα σοκάκια των Καταπόλων δεν γίνεται να μη σταθείς στην πράσινη πόρτα που σε οδηγεί στο Βοτανικό Πάρκο Αμοργού. Μια πρωτότυπη ιδέα που έχει στηθεί με πολύ κόπο αλλά και μεράκι από μια ομάδα πέντε ατόμων, τον Μάνο Πρεβενιό, τον Θοδωρή Αποστολάκη, την Μαρία Μιχαλοπούλου, τον Σίμο Νικόλαο και τον Βαγγέλη Βασσάλο.
Το amorgos – news.gr βρέθηκε στους χώρους του τον Σεπτέμβριο και συνομίλησε με τον Μάνο Πρεβενιό για το ξεκίνημα του εγχειρήματος, τις δυσκολίες αλλά και τα μελλοντικά σχέδια!
Η Αμοργός παρουσιάζει μία πλούσια χλωρίδα με περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη φυτών. Στόχος του πάρκου είναι να δημιουργηθεί ένα κήπος όπου θα διατηρείται η αυτοφυής τοπική χλωρίδα. Όπως μας εξήγησε ο Μάνος μέσα στο πάρκο που είναι επισκέψιμο υπάρχουν ήδη 15 είδη βοτάνων μεταξύ των οποίων θυμάρι, φασκόμηλο, τρία είδη ελίχρυσου, δύο είδη μέντας, ρίγανη, δεντρολίβανο και λαδανιά. «Η λαδανιά είναι ένα βότανο που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει» τόνισε ο Μάνος προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα φυτό με υψηλή συγκέντρωση πολυφαινόλης. Το ρόφημά του είναι τρεις φορές πιο υγιεινό από το πράσινο τσάι. Έχει αντιοξειδωτική δράση σχεδόν 20 φορές περισσότερο από χυμό πορτοκαλιού!»
Πώς όμως ξεκίνησε η ιδέα του Βοτανικού πάρκου; Η ιδέα προϋπήρχε για χρόνια και ήταν όνειρο του κατόχου του οικοπέδου Βάσσου Βλαβιανού. Στην μνήμη του η κόρη του Ζήτα Βλαβιανού – Χόσμερ, για να τον τιμήσει, θέλησε να παραχωρήσει τη συγκεκριμένη έκταση σε συνεργασία με την Ένωση Καταπολιανών στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με σκοπό τη στέγαση του Βοτανικού Πάρκου Αμοργού. Όπως μας εξήγησε ο Μάνος τα πράγματα από ένα σημείο και μετά πήγαν μόνα τους! Εξ αρχής ήξεραν πως δεν θα υπήρχε κέρδος, υπήρχε μια μικρή χρηματοδότηση για τα πρώτα βήματα και φυσικά όρεξη για κάτι διαφορετικό και ουσιαστικό! «Δεν έχουμε κέρδος, ό,τικάνουμε το κάνουμε εθελοντικά και αυτό είναι το δύσκολο. Για να βγάλουμε τα προς το ζην πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλα πράγματα. Μας αρέσει όμως, είμαστε μια παρέα, δουλεύουμε μαζί και περνάμε όμορφα. Μπορεί το σώμα να κουράζεται αλλά το μυαλό ξεκουράζεται. Το εντυπωσιακό είναι πως μόνο ένας από την ομάδα έχει σχέση με την γεωπονία οι υπόλοιποι μαθαίνουμε!» μας εκμυστηρεύτηκε ο Μάνος.
Το project του Βοτανικού πάρκου «τρέχει» από την άνοιξη του 2016. Ο χώρος που για χρόνια ήταν αχρησιμοποίητος και γεμάτος σκουπίδια, καθαρίστηκε, ανακαινίστηκε και πήρε την μορφή ενός περιποιημένου κήπου γεμάτο αρωματικά αμοργιανά βότανα και με μια μικρή στέρνα με νερό από το αρχαίο υδραγωγείο της Μινώας.
Εκτός από τον επισκέψιμο εξωτερικό χώρο υπάρχει και το εργαστήριο. «Συλλέγουμε βότανα από ιδιωτικές εκτάσεις, από δημόσιες εκτάσεις με άδεια δασαρχείου και από έναν δικό μας χώρο τεσσάρων στρεμμάτων. Εκεί καλλιεργούμε μεταξύ άλλων μελισσόχορτο, βάλσαμο και φλισκούνι. Το φλισκούνι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βότανα του νησιού που λόγω ανομβρίας έχει εκλείψει. Εδώ στο εργαστήριο τα επεξεργαζόμαστε και τα συσκευάζουμε. Όλα γίνονται στο χέρι» μας είπε ο Μάνος και άρχισε να τρίβει το θυμάρι ευωδιάζοντας τον χώρο με το άρωμά του. Η διαδικασία είναι πολύωρη και κοπιαστική. Όπως μας εξήγησε για ένα ράφι θυμάρι απαιτείται εργασία τριών ωρών προκειμένου να γεμίσουν 10 με 12 σακουλάκια!
Ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο, λαδανιά, μείγμα τσαγιού και βαλσαμέλαιο είναι τα προϊόντα που παράγουν και διαθέτουν σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αμοργό.
Στα μελλοντικά τους σχέδια είναι η δημιουργία ενός αναψυκτηρίου στον εξωτερικό χώρο όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν τα διάφορα ροφήματα των βοτάνων. Περιβάλλον, εκπαίδευση και πολιτισμός είναι οι τρεις κατευθύνσεις στις οποίες κινούνται με απώτερο σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την χλωρίδα του νησιού και τη διοργάνωση ανάλογων ημερίδων και σεμιναρίων.
Το Βοτανικό Πάρκο που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρέμεινε ανοιχτό το χειμώνα κλείνει. Ραντεβού ξανά την άνοιξη!
https://www.facebook.com/botanicalamorgos/