Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 17 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για το μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής!
Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται κοπιαστική αλλά είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη. Όλος ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία σιτάρι προκειμένου να γίνει αλεύρι και να φτιαχτούν με αυτό τα ψωμιά. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν το αλεύρι ενώ οι άντρες μαζεύουν ξύλα και φροντίζουν τα καζάνια.
Για το πανηγύρι απαιτούνται δεκάδες κιλά κρέατος και πατάτες για το παραδοσιακό πατατάτο. Κριθαράκι γιουβέτσι, γίδες βραστές, κοφτό με μυζήθρα αμοργιανή, παραδοσιακό ξυδάτο αποτελούν τα υπόλοιπα εδέσματα της γιορτής. Οι ντόπιοι έχουν φροντίσει και για όσους νηστεύουν, μαγειρεύοντάς τους ρεβύθια. Για όλα αυτά χρησιμοποιούν τουλάχιστον 13 με 15 τεράστια καζάνια. Χειροποίητα είναι και τα ψωμιά που φτιάχνουν. Το ζύμωμα φέτος ξεκινά συνήθως στις 23 Ιουλίου το μεσημέρι και τελειώνει το βράδυ της επόμενης ημέρας.
Δείτε ένα νέο βίντεο με τις ετοιμασίες για το πανηγύρι:
Directed by M.Theol. Photography