Τελευταία ημέρα της περιόδου της Αποκριάς και οι Αμοργιανοί την αποχαιρετούν με τον πιο εμπνευσμένο τρόπο…Ο καπετάνιος-το παληκάρι που επιλέχτηκε από τους μεγαλύτερους του χωριού ως πιο άξιο (παλαιότερα την επιλογή την έκανε ο παπάς της ενορίας) και φόρεσε την παραδοσιακή φορεσιά με τη βοήθεια των άλλων νέων της περιοχής – θα περιπλανηθεί και φέτος στα χωριά της Λαγκάδας και των Θολαρίων αναζητώντας την καπετάνισσα της καρδιά του.
Ξεκινώντας από την Παναγιά την Απανοχωριανή στη Λαγκάδα και από τον Άγιο Δημήτριο στα Θολάρια αντίστοιχα η πομπή με τους παραδοσιακά ντυμένους άντρες, τα όργανα,τα στολισμένα άλογα και μπροστάρη τον μπαϊρακτάρη με το «μπαϊράκι» του, (ένα κοντάρι δηλαδή που στην κορυφή του καρφώνουν ένα μεγάλο κομμάτι μπακαλιάρο ή χταπόδι μαζί με ένα καρβέλι ψωμί-δηλώνοντας την έναρξη της Σαρακοστής-κι ένα μικρό κεφάλι τυρί-για την Κυριακή της Τυρινής)κατευθύνεται προς τη λόζα του κάθε χωριού τραγουδώντας στιχάκια σε σκοπούς αποκριανούς.
Λίγο πριν τη Λόζα περιμένουν οι νέες του χωριού, παραδοσιακά ντυμένες κ αυτές, μπαίνουν στην πομπή και φτάνουν μέχρι το κέντρο όπου θα «παραταχθούν» περιμένοντας τον Καπετάνιο να κάνει την πολυπόθητη κίνηση του πετάγματος ενός μαντηλιού σφραγίζοντας την επιλογή του. (Παλαιότερα το έθιμο αυτό ήταν μια μοναδική ευκαιρία να ‘’φανερωθεί’’ ένα ζευγάρι, δηλώνοντας δημόσια την αγάπη του μπροστά σε όλους.)
Στη συνέχεια το τιμώμενο ζευγάρι των καπετάνιων σέρνουν τον χορό ξεκινώντας επίσημα το γλέντι, που θα κρατήσει μέχρι τα ξημερώματα της Καθαρά Δευτέρας. Ο κόσμος που συμμετέχει στο δρώμενο θα έχει την ευκαιρία να τραγουδήσει και να χορέψει ακούγοντας ζωντανή νησιώτικη μουσική σαν μια μεγάλη παρέα και να δοκιμάσει τα παραδοσιακά εδέσματα όπως πίτες, λουκουμάδες, ντόπιο τυρί και ζυμωτό ψωμί που εδώ και μέρες προετοίμαζαν οι γυναίκες των χωριών με το μεράκι που τους χαρακτηρίζει.
Φέτος στα Θολάρια ο Παναγιώτης Συνοδινός ήταν ο καπετάνιος και η Καλλίπολη Θεολογίτη η Καπετάνισσα. Στην Λαγκαδά τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ο Γιώργος Γιαννακός και η Μαρκέλλα Μέτα.
Κυριακή της Τυρινής στην Αμοργό με αναβίωση ενός τόσο ξεχωριστού εθίμου, που έχει τις ρίζες του μεστους αιώνες.. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι..Για να κρατάμε τις ρίζες μας και να ζούμε την κάθε στιγμή της ζωής με τον τρόπο που της αξιζει, γλεντώντας απλά και αυθεντικά.
Και του χρόνου! Καλή αποτύρωση (καλή Κυριακή της τυρινής δηλαδή) σε όλους!