Η «Βραδιά του Ερευνητή» (Researchers’ Night), το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δ.Σ. Αιγιάλης-Θολαρίων Αμοργού σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στo διήμερο εκδηλώσεων «Γίνε και συ Ερευνητής».
Οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες του Δ.Σ. Αιγιάλης-Θολαρίων Αμοργού αλλά και το ευρύ κοινό θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο σχολικό κτίριο του Ποταμού την Τετάρτη 7 και την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017.
Οι ανωτέρω δράσεις νοούνται ως προεκδήλωση της κεντρικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, όπου και θα εκτεθούν τα έργα που θα δημιουργηθούν από τους μικρούς μαθητές (όπως έχει γίνει και στο παρελθόν).
Η «Βραδιά του Ερευνητή» (“Researchers’ Night”) είναι μια ευρωπαϊκή εκδήλωση, μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από τριακόσιες (300) πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Σκοπός της «Βραδιάς του Ερευνητή» είναι αφενός να φέρει πιο κοντά τους ερευνητές με την κοινωνία και αφετέρου να παροτρύνει περισσότερους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ερευνητή.
Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :
Το απόγευμα της Τετάρτης 7 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ., οι μαθητές της Ε΄-Στ΄ τάξης θα παρουσιάσουν, στο πλαίσιο ενός υποτυπώδους Science Festival σε μια «Καλοκαιρινή Βραδιά του Μικρού Ερευνητή», υπό τον τίτλο «Πειραματιζόμαστε έξυπνα» πειράματα από τη διδακτέα ύλη του μαθήματος των Φυσικών, αναδεικνύοντας τη σύνδεση επιστήμης- καθημερινότητας. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση «Η Αλφαβήτα του Ερευνητή».
Το απόγευμα της Παρασκευής 9 Ιουνίου 2017, στις 6:00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν όλα τα παιδιά στο σχολικό κτίριο του Ποταμού. Εκεί θα στηθούν εργαστήρια στα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα ευαισθητοποιηθούν και θα ενημερωθούν σχετικά με την Ευρωπαϊκή «Βραδιά του Ερευνητή» και την «Παγκόσμια Εβδομάδα Εγκεφάλου». Στη συνέχεια θα δημιουργήσουν με απλά υλικά κατασκευές -όπως «Ζωγραφίζω τον Ερευνητή που σκέπτομαι», «Στέλνω γράμμα στους ερευνητές», «Πλάθω νευρικά κύτταρα», «Νευρικά κύτταρα σελιδοδείκτες», «Ένας εγκέφαλος από πλαστελίνη», «Ο Εγκέφαλος στο Μικροσκόπιο» κ.α.- οι οποίες θα εκτεθούν στον αύλειο χώρο του σχολείου. Στα παιδιά θα δοθούν αναμνηστικά δώρα και βεβαιώσεις συμμετοχής.
Η προσέλευση του κοινού τοποθετείται στις 8:00 μ.μ., μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων.
Η εκδήλωση για το κοινό θα ξεκινήσει με τα παιδιά της Ε΄-Στ΄ τάξης, για τα οποία ο Εγκέφαλος είναι παλιός γνώριμος. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν έργα που υλοποίησαν στο πλαίσιο της ενασχόλησής τους με τη Ρομποτική –που απασχόλησε συστηματικά τη φετινή χρονιά τον Εγκέφαλό τους : Αρχικά θα παρουσιαστεί κινούμενη κατασκευή Lego, έργο των παιδιών στο WeDo 0.2. Κατόπιν θα καλέσουν τα υπόλοιπα παιδιά/θεατές να παίξουν με τα έργα τους στο Scratch. Τέλος θα παρουσιάσουν παιχνίδι που δημιούργησαν στο Scratch σχετικό με το γνωστό τους άγνωστο, τον Εγκέφαλο.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της κας Μαργαρίτη, η οποία θα αναπτύξει προς το ευρύ κοινό το θέμα «Εγκέφαλος ο Διαμορφωτής του ΕΙΝΑΙ μας».
Τις δράσεις συντονίζουν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κα Μαργαρίτη Μαριγούλα και η Διευθύντρια του Δ.Σ. Αιγιάλης- Θολαρίων, κα Μαρία Αναγνώστου και πραγματοποιούνται με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δ.Σ. Αιγιάλης-Θολαρίων και Νηπιαγωγείου Αιγιάλης. Στην οργάνωση της δράσης συμμετέχουν η κα Κορίνα Ατσοπάρδη MSc Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Ευθύμιος Δραγώτης, Yποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της «Βραδιάς του Ερευνητή» εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών κος Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κάθε χρόνο έχει σε προτεραιότητα την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στην Αμοργό.
Η κα Μαργαρίτη έχει δηλώσει πως, αναμένοντας να ζήσει έστω μόνο τρεις ημέρες μαζί μας και να ατενίσει το απέραντο γαλάζιο του νησιού, φεύγοντας θα έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζει την επόμενη επίσκεψή της στην Αμοργό.
Η Διευθύντρια του Δ.Σ. Αιγιάλης-Θολαρίων Αναγνώστου Μαρία