Για την Αμοργό, τον τουρισμό και την γαστρονομία μίλησε αποκλειστικά στο amorgos – news.gr o Αλέξανδρος Αγγελόπουλος. O διευθύνων σύμβουλος του Oμίλου Aldemar Resorts και εμπνευστής της πρωτοβουλίας Sympossio Greek Gourmet Touring στηρίζει την Αμοργό καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των καταδυτικών αγώνων και των ημερών γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο στο νησί μας.
- Έχετε επισκεφτεί την Αμοργό; Αν ναι, τι σας εντυπωσίασε;
Βεβαίως. Πάνε κάποια χρόνια, αλλά δύσκολα θα ξεχάσω τα νερά της και το αίσθημα του άχρονου που μου εξασφάλιζε την ηρεμία που τόσο λείπει από την Αθηναϊκή πραγματικότητα. Δυστυχώς, δεν θυμάμαι πολλά από την κουζίνα, αλλά σύντομα θα την επισκεφτώ ξανά για να ξυπνήσω μνήμες.
- Γνωρίζετε για τους καταδυτικούς αγώνες που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στην Αμοργό; Ποια η άποψή σας για τέτοιου είδους εναλλακτικές πρωτοβουλίες;Κάθε περιοχή πρέπει πρώτα να εντοπίσει ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που την κάνει μοναδική και στη συνέχεια να στραφεί σε αυτό, αποφεύγοντας τις εύκολες ονοματοδοσίες. Η Αμοργός έχει το βαθύ μπλε ως μέρος της μοναδικής της ταυτότητας. Καταδύσεις, προετοιμασία, τοπική γαστρονομία, φιλοξενία, πρέπει όλα να αποτελούν μέρος της εμπειρίας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγει κανείς την εισαγωγή ξενόφερτων στοιχείων στην τοπική παράδοση, με το σκεπτικό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», γιατί συνήθως, έτσι, χάνεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
- Πώς προέκυψε η ιδέα του Sympossio Greek Gourmet Touring;Η ιδέα ξεκίνησε ως μία προσπάθεια να χτίσουμε σε νέες βάσεις την εικόνα της Ελλάδας που βαλλόταν στα πρωτοσέλιδα του Ευρωπαϊκού τύπου, την περίοδο που ξέσπασε η Ελληνική κρίση. Ο τουρισμός σε εκείνο το διάστημα υπέστη σημαντική ζημιά, με τη δημόσια εικόνα της χώρας και τα πλάνα από την πλατεία Συντάγματος να κάνουν το γύρο του κόσμου. Η Ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα παρέμειναν και παραμένουν ανέπαφα από τις όποιες κρίσεις. Έτσι, χτίσαμε πάνω τους μία πιο αυθεντική και όμορφη Ελλάδα, όπως την έχουμε κάποτε βιώσει και θέλουμε να τη θυμούνται. Ο διαδραστικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων του Sympossio επιλέχθηκε ως το κύριο συστατικό της παλιάς Ελλάδας που θυμίζει στον κόσμο πόσο φιλόξενη και ανθρώπινη είναι η επαφή με τους Έλληνες.
- Πιστεύετε πως μπορεί η Ελλάδα να καταστεί γαστρονομικός τουρισμός;Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Την Ελλάδα πρέπει να συνθέτουν τα συστατικά εκείνα που την κάνουν μοναδική και σε αυτό η γαστρονομία έχει ρόλο κλειδί. Δεν προκύπτει ανάγκη για ακόμα μία μορφή τουρισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι να ενσωματωθούν στον ελληνικό τουρισμό, η τοπική κουζίνα, τα προϊόντα μιας περιοχής και τα έθιμα της. Όταν μιλάμε για ελληνική φιλοξενία, μιλάμε για αυτό ακριβώς το μείγμα «υλικών» που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα.
5. Μαγειρεύετε; Σας εκφράζει η τέχνη της μαγειρικής;
Μαγειρεύω και όσοι επεβίωσαν μου είπαν ότι το κάνω και καλά. Μου αρέσει τόσο ο πειραματισμός στην κουζίνα, όσο και η πρόκληση του να βγάζω ένα όμορφο αποτέλεσμα με σεβασμό στην απλότητα και τα υλικά που χρησιμοποιώ. Είναι πιο δύσκολο, ξέρετε, από όσο φαίνεται.
- Τι συμβουλές δίνετε στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό;
Για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος –λάθη που κάναμε όλοι μας– κάθε επιχειρηματική κίνηση πρέπει να έχει συγκεκριμένο στόχο, κοινό, αλλά και αυτό που ονομάζουμε συνοδοιπόρους. Συνεπώς, πρέπει να αντισταθούμε στην πρόκληση να γίνουμε «ιδιοκτήτες» μιας προσπάθειας, αντιθέτως, πρέπει να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε ως συνιδιοκτήτες. Ειδικά στον τουρισμό, που είναι φύσει συνεργατικός κλάδος, όταν ξεκινάμε μια επιχειρηματική πρωτοβουλία, πρέπει να έχουμε συμμάχους τον καιρό, τους γείτονες, τις δυνάμεις της περιοχής στην οποία σκεφτόμαστε να δραστηριοποιηθούμε, αλλά προπάντων, να λαμβάνουμε υπόψη τον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από το να παραμένουμε ανταγωνιστικοί. Το συνηθέστερο λάθος είναι να επιχειρεί κανείς στη βάση μιας ωραίας ιδέας, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τις συνθήκες εκείνες που την καθιστούν βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπότε, η συμβουλή μου είναι μόνο μία: μην κάνετε αυτό που σας αρέσει. Μάθετε να σας αρέσει αυτό που δίνει προστιθέμενη αξία σε εσάς, στην οικογένεια σας, και την κοινωνία.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, σε μια περιοχή όπως η Αμοργός, έχετε όλα τα όπλα στη φαρέτρα σας. Διαλέξτε προσεχτικά.
Ποιος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Aldemar, Aλέξανδρος Αγγελόπουλος
Ο Αλέξανδρος Ν. Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (Boston University 1995) και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Management στο Boston College 1998. To έτος 2008, ολοκλήρωσε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα PDP του New York Cornell University.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος δραστηριοποιείται στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1995, εργαζόμενος συστηματικά στην κατεύθυνση της εφαρμογής ιδεών και πολιτικών οι οποίες δημιουργούν νέους ορίζοντες στην ελληνική ξενοδοχία και επανατοποθετούν την φιλοξενία στο κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας.
Συμμετοχική δράση
· 2015 – Αντιπρόεδρος στο Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο
· 2013 – Mέλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του BCA College.
· 2012 – Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ)
· 2011 – Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
· 2010 – Μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ)
· 2010 – Επίτιμος Πρόξενος της Ουκρανίας για την Πελοπόννησο
· 2010 – 14 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
· 2004 – 07 Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδεών και Δράσης (ΣΙΔ)