Τον περίπλου της Αμοργού με καγιάκ θα πραγματοποιήσουν οι κωπηλάτες του South Evian Gulf Team και πρόκειται για την 14η κατά σειρά κωπηλατική αποστολή της ομάδας.
Ένα νησί που πάντα προκαλούσε δέος, όπως στεκόταν καταμεσής του Αιγαίου. Μια άγρια ακτογραμμή μέσα στο απέραντο μπλε των Κυκλάδων. Μια αποστολή η οποία και φέτος αφιερώνεται στην προστασία των θαλασσών μας. Ειδικότερα φέτος, οι κωπηλάτες του SOUTH EVIAN GULF TEAM σκοπεύουν να αναδείξουν τη σημασία των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα μας στην 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, στις 15-17 Απριλίου 2024.Στη Διάσκεψη πραγματοποιήθηκαν εργασίες και υπήρξαν οι ανάλογες δεσμεύσεις από τα κράτη, σε σχέση με την προστασία θαλάσσιων περιοχών, τη ρύπανση, την ασφάλεια, την αλιεία και την μπλε οικονομία. Σε ο,τι αφορά τη χώρα μας, μπορούμε πλέον να ελπίζουμε βάσιμα σε ένα καλύτερο μέλλον για τους φυσητήρες και τα άλλα κητώδη της Ελληνικής Τάφρου.
Για πρώτη φόρα οι δεσμεύσεις της Ελλάδας αφορούν:
1. Την ίδρυση Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο Πέλαγος (από βόρεια της Κεφαλονιάς έως νότια των Aντικυθήρων), που θα είναι από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο, με συνολική έκταση άνω των 14.000 km2, καλύπτοντας πάνω από το 11% των ελληνικών χωρικών υδάτων και έχοντας ως πυρήνα του το Ιόνιο τμήμα της Ελληνικής Τάφρου. Το πάρκο ιδρύεται διότι η περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντική για θαλάσσια θηλαστικά όπως ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus), ο ζιφιός (Ziphius cavirostris) και το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba).
2. Τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης για διερχόμενα πλοία, ώστε να αναγνωρίζουν έγκαιρα μεγάλα θηλαστικά που πιθανώς βρίσκονται στη ρότα τους. Σκοπός είναι τα πλοία που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα να επιβραδύνουν την κίνησή τους και να αποφεύγουν τη σύγκρουση με φυσητήρες στην περιοχή μεταξύ Κυθήρων, ακρωτηρίου Ταίναρο και ακρωτηρίου Μαλέας. Η δέσμευση αυτή αφορά στην κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία του πρωτοποριακού συστήματος SAvE Whales – Σύστημα για την αποφυγή συγκρούσεων πλοίων με τους απειλούμενους φυσητήρες).
Ένα όραμα που ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος πριν από δυόμιση δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση οι δεσμεύσεις της χώρας μας πρέπει να υλοποιηθούν και όχι να μείνουν δεσμεύσεις, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα.
Απαιτείται η εγρήγορση όλων μας. Ο σχεδιασμός για την εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Η ορθή διαχειριστικά χρήση αλιευτικών εργαλείων, η προστασία των απειλούμενων ειδών καθώς και η ρύπανση από πλαστικά δεν μπορούν να αποτελούν μόνο συζητήσεις και δεσμεύσεις σε κλειστές αίθουσες.
Οι κωπηλάτες του SEGT Άγγελος Χριστοφίδης και Αντώνης Σωτηρόπουλος μαζί με τους συναθλητές τους, Μάκη Μάρκου, Αντώνη Γαβαλά και Ευγένιο Γκλάιτς ετοιμάζουν τα σκάφη και τα κουπιά τους και συντάσσονται με όλους τους φορείς που με μεγάλο κόπο κατάφεραν να δεσμευτεί η Ελλάδα σε δράσεις που αφορούν τη πραγματική προστασία των θαλασσών. Ενεργοποιούν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε οι δεσμεύσεις αυτές να λάβουν σάρκα και οστά. Όλοι μαζί για την πραγματική προστασία των θαλασσών. Όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχει και φέτος δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας μας ζωντανά, μέσα από την ιστοσελίδα της ομάδας: https://www.seviangt.gr/