Η νέα πρόεδρος του Συνδέσμου Αμοργίνων είναι μια δυναμική, δραστήρια γυναίκα που νοιάζεται για τα κοινά και το καλό του τόπου της και των συμπατριωτών της. Η Άννα Γιαννακού Πάσχου που ανέλαβε τα ηνία του Συνδέσμου Αμοργίνων μιλά στο amorgos – news.gr για τα νέα της καθήκοντα, την προσωπική της πορεία αλλά και τη σχέση της με την Αμοργό.
- Πως αισθάνεστε που γίνατε Πρόεδρος του Συνδέσμου και ποιοι οι στόχοι σας;
Ο Σύνδεσμος Αμοργινών είναι ένα ιστορικό Σωματείο καταξιωμένο από το χρόνο και το έργο του. Βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών όχι τυχαία. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμοργίνων στα 120 χρόνια πορείας αλλά και τεράστια ευθύνη γιατί διαδέχομαι στην Προεδρία του Συνδέσμου μια μεγάλη προσωπικότητα του νησιού μας τον σεβαστό Καθηγητή κ. Νικόλαο Πράσινο που είχε μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στο τιμόνι του Συνδέσμου. Διανύουμε μια εποχή κρίσης αλλά ταυτόχρονα όμως ευκαιριών και προκλήσεων για το νησί μας που δεν πρέπει να χαθούν και αυτό προϋποθέτει δράσεις, συνεργασίες και μεθοδικότητα.
Στόχοι μας είναι πρωτίστως η επίτευξη των καταστατικών σκοπών του Συνδέσμου για αρμονική και με αγάπη, σύνδεση, σύμπραξη και δράση των Αμοργίνων όπου και να βρίσκονται για την προαγωγή των συμφερόντων της ιδιαίτερης πατρίδας μας της Αμοργού. Η κινητοποίηση φορέων που μπορούν να υποστηρίξουν τους σκοπούς μας και βέβαια η συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού και τα αδελφά πατριωτικά Σωματεία γιατί είμαι πεπεισμένη ότι οι συνεργασίες μεγιστοποιούν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
- Πως μπορεί ο Σύνδεσμος να συμβάλει στην προβολή του νησιού;
O Σύνδεσμος είναι η «Κιβωτός » διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αμοργού των ηθών, των εθίμων και των αξιών του τόπου μας.
Εγώ προσωπικά αισθάνομαι υπερηφάνεια για όσα κατορθώνονται στον τόπο μας από την συμβολή των πατριωτικών Σωματείων με τα οποία ασχολούμαι εδώ και 30 χρόνια.
Η σύγχρονη πορεία της κοινωνίας πρέπει να εμπλουτίζεται και από τις μνήμες του παρελθόντος και εδώ είναι τεράστια η συμβολή του Συνδέσμου και νιώθουμε μεγάλη ευθύνη ως Δ.Σ για όσα πρέπει να διαφυλάξουμε και να προβάλουμε.
Ο τοπικός μας πολιτισμός είναι η πιο στερεή βάση στην τουριστική μας ανάπτυξη και η συμβολή μας θα είναι στην στήριξη για την ενίσχυση και προβολή της τοπικής μας ταυτότητας που μας διαχωρίζει από άλλους τόπους και μας καταξίωσε διαχρονικά και στον χάρτη του τουρισμού. Η συμβολή μας επίσης θα είναι έντονη και ενεργή με στήριξη στις διεκδικήσεις του Δήμου για οποιοδήποτε όφελος του νησιού μας.
- Τι να περιμένουμε από εδώ και στο εξής από τον Σύνδεσμο; Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις του;
Ο Σύνδεσμος όπως πάντα και τώρα θα είναι ενεργός συμπαραστάτης και υπηρέτης στις ανάγκες του νησιού και των κατοίκων. Θα βαδίζει σταθερά, θα προτείνει, θα συζητά, θα ερευνά πιθανότατες συνεργασίες σε ανάδειξη ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, θα διεκδικεί πάντα μαζί με το Δήμο Αμοργού δημιουργία και συντήρηση σύγχρονων δομών και υποδομών, θα δημιουργεί και θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις θρησκευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές, θα αφουγκράζεται τις καλές πρακτικές άλλων εθνοτοπικών συλλόγων.
- Ποια η σχέση σας με την Αμοργό;
Η σχέση μου με την Αμοργό είναι σχέση υγιούς εξάρτησης την κουβαλώ παντού μαζί μου. Μόλις ήρθα στην Αθήνα έγινα απλό μέλος του Συνδέσμου Αμοργίνων. Διετέλεσα για 20 χρόνια Γ. Γραμματέας της Ένωσης Καταπολιανών. Είμαι ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων μικρών Κυκλαδονήσων όπου διετέλεσα 12 χρόνια Γ. Γραμματέας και Αντιπρόεδρος.
Πιστεύω ότι οι βαθιές Αμοργιανές μου ρίζες καθόρισαν το παρελθόν και καθορίζουν το παρόν και το μέλλον μου.
Πιστεύω με την χάρη της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας η θητεία μου στον Σύνδεσμο Αμοργίνων να είναι δημιουργική και ευδόκιμος και να μην διαψεύσω τις προσδοκίες των συμπατριωτών. Μπορεί να είμαι πολυάσχολη αλλά σημασία για μένα έχει ο χρόνος που διαθέτεις σε οποιοδήποτε φορέα ή δράση να είναι ποιοτικός και όχι ποσοτικός.
- Μιλήστε μας για εσάς και για την επαγγελματική σας πορεία.
Γεννήθηκα στην Αμοργό όταν η οικονομία της στηριζόταν στην αγροτοκτηνοτροφία και όχι στον τουρισμό. Έχω προσωπικά βιώματα του τρόπου ζωής και λαογραφικών στοιχείων. Τελείωσα το ιστορικό Γυμνάσιο της Αμοργού πήρα την Αμοργό στην καρδιά μου, τον πλούτο των αρχών και των αξιών που μου έδωσε τα λιγοστά υπάρχοντά μου και συνέχισα στο Λύκειο Χαλανδρίου.
Σπούδασα Νοσηλευτική στην Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Υγείας ( νυν ΑΤΕΙ ) και Παιδαγωγικά στην ΠΑΤΕΣ –ΣΕΛΕΤΕ ( Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης ).
Εργάσθηκα 16 χρόνια στο Τζάνειο Νοσοκομείο από όπου αποχώρισα ως Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Σχολής μετά τον διορισμό μου με την επετηρίδα στην εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας όπου εργάσθηκα άλλα 17 χρόνια. Υπηρέτησα στο Τεχνικό Λύκειο του Αιγίου, το Πολυκλαδικό Λύκειο του Πειραιά και το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Πειραιά από όπου συνταξιοδοτήθηκα ευδοκίμως τερματήσας ως υποδιευθύντρια με 33 χρόνια εργασίας.
Εξελέγην πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Καλλιθέας όπου κατοικώ και είμαι Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής από το 2014 ως και σήμερα με ποικίλη δράση. Είμαι ταμίας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Πρόεδρος του Σωματείου Απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» έχω τιμηθεί για την κοινωνική μου δράση από Σωματεία αλλά και σημαντικούς φορείς όπως ο Ε.Ε.Σ, Η UNESCO, η ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Είμαι παντρεμένη με τον Θεοφάνη Πάσχο και έχουμε 2 υιούς τον Χρήστο και το Νίκο ενώ διατηρούμε μικρή επιχείρηση στα Κατάπολα Αμοργού.