Ένα εκτενές αφιέρωμα στο Express Scopelitis και στην εμπειρία που χαρίζει ένα ταξίδι με το θρυλικό καράβι των Μικρών Κυκλάδων πραγματοποίησε το travel.gr.
Αναλυτικά:
Όνομα-θρύλος, δρομολόγιο-λειτούργημα για τις Μικρές Κυκλάδες, το EXPRESS SCOPELITIS έχει συνδυάσει τις πλεύσεις του με μία από τις ομορφότερες νησιωτικές περιοχές του Νότιου Αιγαίου.
Καθώς το πλοίο της γραμμής έχει μία μικρή καθυστέρηση στην άφιξή του στο λιμάνι της Νάξου, το EXPRESS SCOPELITIS, έχοντας φορτώσει όλες τις απαραίτητες προμήθειες για τους ενδιάμεσους σταθμούς του μέχρι και τα Κατάπολα της Αμοργού, αλλά και τους ανυπόμονους επιβάτες του, περιμένει στωικά την ανταπόκριση πριν ξεκινήσει το σημερινό του ταξίδι.
Ο ήλιος είναι καυτός αυτή την μεσημεριανή ώρα και ο καταπέλτης κλείνει ακριβώς πίσω από το δίτροχό μου, σκοτεινιάζοντας το πακτωμένο από προϊόντα και οχήματα γκαράζ του. Οι εργαζόμενοι του πλοίου, ευγενείς και χαμογελαστοί, στερεώνουν καλά τα οχήματα και τα δίτροχα πριν καν αναπτυχθεί η ταχύτητα πλεύσης. Η εικόνα στο γκαράζ μοιάζει με σπαζοκεφαλιά, αφού οι προμήθειες, από τρόφιμα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, υλικά και ό,τι βάζει ο νους, έχουν τοποθετηθεί με τάξη στις σωστές γωνιές.
Πλέοντας πια σε πορεία προς το Νότο, το αιγαιοπελαγίτικο αεράκι δροσίζει το σώμα αλλά και τη διάθεση στο ολόλευκο κατάστρωμα το οποίο χρωματίζεται από τα ρούχα και τις τσάντες των επιβατών. Σαν ένα υπαίθριο σαλονάκι, οι επιβάτες μοιράζονται τους πάγκους, δίπλα-δίπλα, ξεκινώντας σε πολύ λίγο χρόνο να γνωρίζονται μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας τη θετική τους διάθεση σε αυτήν την καλοκαιρινή μίνι «κρουαζιέρα». Αν είσαι τουρίστας, βέβαια. Γιατί η βασική χρησιμότητα του συγκεκριμένου πλοίου, ήταν, από την αρχή της ιστορίας του και παραμένει, πιο σοβαρή και απολύτως αναγκαία.
Η Small Cyclades Lines ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1956 και διευθύνεται από την οικογένεια Σκοπελίτη. Για τρεις γενιές μέχρι σήμερα. Το EXPRESS SCOPELITIS είναι το μοναδικό πλοίο της εταιρείας. Περίπου 11 οχήματα χωρούν στο γκαράζ και 340 επιβάτες. Το πλοίο εξυπηρετεί, από το ξεκίνημά του, τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό. Την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια και τη Δονούσα. Νησιά με ασύγκριτη αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά, άγονα. Όταν περνά το «εύκολο» καλοκαίρι και ο αριθμός των επισκεπτών μειώνεται, το πλοίο λειτουργεί ως σύνδεση των κατοίκων με τα μεγαλύτερα νησιά, αλλά μεταφέρει επίσης φάρμακα, τρόφιμα, μερικές φορές και χρήματα, αφού τα ΑΤΜ κάποιες φορές αδειάζουν.
Το SCOPELITIS λειτουργεί σαν εγγύηση για τους λιγοστούς κατοίκους της άγονης γραμμής, καθώς, είναι πια γνωστό, πραγματοποιεί το δρομολόγια ακόμη και με πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες. Έξι ημέρες την εβδομάδα, έντεκα μήνες το χρόνο (για περίπου ένα μήνα σταματάει τα δρομολόγια για συντήρηση) κινείται ανάμεσα στα βραχώδη νησιά, πλέοντας στα καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά. Οι κάτοικοι των νησιών καθώς και κάποια βασικά αγαθά που προορίζονται για αυτούς, ταξιδεύουν δωρεάν.
Όλα αυτά ακούγονται παράξενα στα αυτιά του καλοκαιρινού επισκέπτη ο οποίος φθάνει εδώ για να απολαύσει την ησυχία, τις απίθανες παραλίες (χωρίς ξαπλώστρες), τη, σχεδόν, οικογενειακή ατμόσφαιρα που δημιουργείται ανάμεσα στους επισκέπτες και τους ντόπιους λόγω του πολύ μικρού μεγέθους των νησιών, νιώθοντας τη συγκεκριμένη διαδρομή ως ατραξιόν μέσα στην ευκολία του καλοκαιριού.
Καθώς το σκάφος γλιστράει όμορφα στην επιφάνεια της θάλασσας από νησί σε νησί, αφού σήμερα ο κυματισμός είναι μικρός και απολαυστικός, η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται σε κάθε προσέγγιση. Κόσμος περιμένει στην προβλήτα, ένα πλήθος ανθρώπων, ο καθένας περιμένοντας και κάτι από την άφιξη του πλοίου. Από ζαρζαβατικά για τα εστιατόρια (αφού οι τοπικές παραγωγές δεν αρκούν τους τουριστικούς μήνες), ανταλλακτικά για κάποια μικροζημιά, αλλά και επιβάτες οι οποίοι έχουν κλείσει δωμάτια στο συγκεκριμένο νησί. Ο καταπέλτης ακουμπά μαλακά στο τσιμέντο και, σαν κυψέλη, μπαινοβγαίνουν όλοι στο γκαράζ αφαιρώντας την πραμάτεια που προορίζεται για αυτούς από τη σηματοδοτημένη γωνιά.
Η όλη διαδικασία έχει κάτι χαρούμενο, αποπνέει μία ανακούφιση, μία ικανοποίηση, ένα «δέσιμο» με αυτήν την πολύτιμη καθημερινή διαδικασία. Οι εργαζόμενοι του πλοίου λειτουργούν αστραπιαία, σχεδόν αυτόματα, ελέγχοντας τα πάντα να γίνουν σωστά και με ασφάλεια. Φορώντας τα, θρυλικά πια, μπλουζάκια με το λογότυπο της εταιρείας επάνω τους, ξεχωρίζουν εύκολα μέσα στο πολύχρωμο λεφούσι. Τα μπλουζάκια αυτά πωλούνται ως σουβενίρ στο ρουστίκ μπαρ στο εσωτερικό σαλόνι, κρεμασμένα σε κρεμάστρες, λικνιζόμενα και αυτά με τη χορευτική κίνηση του πλοίου καθώς φεύγουμε πια από την προστασία της Νάξου στα βόρεια και μπαίνοντας με βόρεια – βορειοανατολική πορεία στο ανοιχτό πέλαγος με προορισμό τη Δονούσα.
Εδώ κουνάει. Από λίγο, στις καλές θάλασσες, με μόνο αρνητικό το λίγο σπρέι αλατόνερου σε κάθε σκαμπανέβασμα της πλώρης, μέχρι πολύ, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για άνθρωπο άπειρο σε τέτοιου είδους ταξίδια. Μιλώντας με τον Δημήτρη Σκοπελίτη, τον ιδιοκτήτη και καπετάνιο, εγγονό του ιδρυτή και γιο του Γιάννη Σκοπελίτη, μου εξηγεί, καθώς κρατιέμαι και με τα δύο χέρια από σταθερά σημεία στη γέφυρα, πως τα δρομολόγια πραγματοποιούνται πάση θυσία παρά τις αντίξοες συνθήκες, ιδιαίτερα το χειμώνα. Και αν υπάρξει κάποιες λίγες φορές απαγορευτικό απόπλου, αυτό δεν κρατά περισσότερο από 2-3 ημέρες στη χειρότερη περίπτωση.
Έξω, στο κατάστρωμα, έχει στηθεί μία μικρή μουσική εκδήλωση, αυθόρμητη, με ήχους νησιώτικους, βιολί και λαούτο, κάνοντας τους έκπληκτους τουρίστες να γεμίσουν την μνήμη των κινητών τους με βίντεο και φωτογραφίες αυτής της απίθανης στιγμής ελληνικότητας, φέρνοντας στο σήμερα αναμνήσεις απλότητας και ανεπιτήδευτης ομορφιάς.
Φθάνοντας πια στο λιμάνι της Δονούσας, τον δικό μου προορισμό, αρκετά ελαφρύτεροι από φορτίο, μέσα στο χρυσό απογευματινό φως, κυριαρχεί η σπάνια αυτή αίσθηση πως αυτό το ταξίδι δεν ήταν απλώς άλλη μία μεταφορά από λιμάνι σε λιμάνι, αλλά μία πλήρης ημέρα εικόνων, ταξιδιωτικής εμπειρίας, θαλασσινής ομορφιάς και πηγή αναμνήσεων.
Καθώς παρατηρώ τον απόπλου του πλοίου με κατεύθυνση και τελικό προορισμό τα Κατάπολα της Αμοργού, για την ξεκούραση της ημέρας, γεννιέται η βεβαιότητα της επανάληψης στο μέλλον.
Πηγή: travel.gr