Πρόσφατα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Πανελλήνιους αγώνες Άρσης Βαρών σε πάγκο. Καθημερινά δίνει τη δική του μάχη αποδεικνύοντας πως η ανθρώπινη θέληση δεν έχει όρια. Ο λόγος για τον αμοργιανό αθλητή Ανδρέα – Γιώργο Στρατουδάκη! Το amorgos – news.gr φιλοξενεί τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Κιούση και στην οποία τονίζει τη σημασία του αθλητισμού παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.
«Κάθε αγώνισμα σε Πανελλήνιο επίπεδο, έχει τις δυσκολίες του οι οποίες είναι μεγάλες. Γίνονται δε μεγαλύτερες, λόγω της άμιλλας για την κατάκτηση διακρίσεως. Η άρση βαρών σε πάγκο, εκτός από την δυσκολία ανυψώσεως του βάρους έχει αυστηρούς κανονισμούς, οι οποίοι εύκολα καθιστούν άκυρες τις προσπάθειες».
–Είχες ακύρωση σε προσπάθεια;
Είχα όχι μόνον εγώ, αλλά και έμπειροι συναθλητές οι οποίοι διακρίθηκαν στους πρόσφατους Ολυμπιακούς αγώνες στην Βραζιλία.
-Απογοητεύτηκες με την άκυρη προσπάθεια;
Όχι. Αντιθέτως μέσα μου κυριάρχησε η επιθυμία, το πείσμα αν θέλετε, ότι πρέπει οι σκληροί αγώνες που έκανα προπονούμενος δεν πρέπει να πάνε χαμένοι. Σημαντική η συμμετοχή σε Πανελλήνιους αγώνες, αλλά όταν συνοδεύεται από διάκριση, γίνεται τροφός των εσωτερικών δυνάμεων και πολέμιος των ειδικών σωματικών αναγκών. Η θέληση είναι όπλο επιτυχίας για όλους.
-Πρώτη φορά έλαβες μέρος σε Πανελλήνιους αγώνες;
Όχι. Είναι η δεύτερη μετά από αποχή οκτώ ετών. Και όπως ήταν επόμενο η μακρόχρονη αυτή αποχή αύξησε τις δυσκολίες διακρίσεως.
-Είχες διακριθεί τότε;
Ναι. Κατέκτησα χρυσό και χάλκινο μετάλλιο.
– Οι προετοιμασίες είναι κοπιώδεις αλλά και δαπανηρές. Υπάρχει βοήθεια από την Πολιτεία ή άλλους φορείς;
Δυστυχώς όχι στον κύβο!! Καμία υποστήριξη από κρατική ή Δημόσια Υπηρεσία. Μάλλον άγνοια και περιφρόνηση του αθλήματος. Τα έξοδα είναι τεράστια. Μετακινήσεις, αμοιβή γυμναστηρίου, ειδική διατροφή για διατήρηση του βάρους και ενίσχυση του οργανισμού, απασχόληση συνοδού και άπειρα άλλα. Τα αντιμετωπίζω μόνος μου με την βοήθεια της οικογενείας μου η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσεως και πολλές φορές έφτασα στο σημείο να διακόψω τελείως! Στενοχωριέμαι για την μεγάλη επιβάρυνση που επέρχεται στην οικογένειά μου. Αναζητώ κάποια εργασία αλλά και εκεί δύσκολα τα πράγματα. Το κράτος ενισχύει τις πλούσιες ποδοσφαιρικές ομάδες. Τα αθλητικά Σωματεία ΑμεΑ και οι αθλητές τους είναι ολοκληρωτικώς ξεχασμένοι! Οι διακρίσεις τους σε τοπικούς, πανελλήνιους και παγκόσμιους αγώνες, είναι πράξεις αυτοθυσίας και ηρωϊσμού.
-Δέχθηκες συγχαρητήρια από κρατικούς ή τοπικούς φορείς;
Δυστυχώς υπάρχει παντελής άγνοια για την επίσημη αυτή διοργάνωση. Δεν ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ! Μόνον ελάχιστα που συνειδητοποίησαν το μέγεθος του αγωνίσματος.
-Τι συνιστάς στα ΑμεΑ άτομα;
Να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και άλλες εκδηλώσεις και να μη παραμένουν στο σπίτι. Κάθε έξοδος από το σπίτι και κάθε συμμετοχή σε δράση είναι υψίστη θεραπεία και για το σώμα και για την ψυχική διάθεση, κάτι που όλοι έχουμε απόλυτη ανάγκη, αλλά δεν μας το παρέχει ούτε στοιχειωδώς η πολιτεία. Ο εαυτός μας είναι ο θεραπευτής μας.
Ο Ανδρέας –Γεώργιος Στρατουδάκης με τον προπονητή αμέσως μετά την κατάκτηση του τίτλου
Ποιος είναι ο Ανδρέας – Γεώργιος Στρατουδάκης;
Ο Ανδρέας- Γεώργιος Στρατουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου 1987.
Η ανάπτυξη του ήταν φυσιολογική μέχρι την ηλικία των 4άρων μηνών, όπου σε μια εξέταση ρουτίνας, από λάθος γιατρού έγινε διάτρηση τυμπάνου του αυτιού του. Αυτό είχε ως συνέπεια την πρόκληση εγκεφαλικής παράλυσης, αφού κόντεψε να μολυνθεί όλο το κεφάλι του.
Από τότε και μέχρι σήμερα η ζωή του είναι ένας αγώνας για να διατηρείται σε μία καλή κατάσταση σωματική και να έχει μια όμορφη ζωή, αν και στην Ελλάδα η ζωή των ΑμεΑ είναι μια διαρκής πάλη …
Ύστερα από 16 χειρουργεία και τεράστια προσωπική προσπάθεια δική του αλλά και της οικογένειας, έχει κατορθώσει να είναι σε άριστη ψυχολογική κατάσταση και σε μια σταθερή πορεία της υγείας του.
Ο αθλητισμός ήταν για τον Ανδρέα, έναυσμα για να πάρει τη ζωή και το μέλλον του στα χέρια του. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών σε πάγκο πριν 8 χρόνια όπου κατάφερε να κατακτήσει 2 μετάλλια, χρυσό και χάλκινο.
Φέτος, έλαβε πάλι μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών σε πάγκο και κέρδισε την τρίτη θέση Πανελληνίως, χάλκινο μετάλλιο στα 72 κιλά.
Αρχή στην ζωή του είναι το να μην παύει ποτέ κανείς να παλεύει για μια καλύτερη ζωή και γενικά για το καλύτερο, γιατί αν πάψει, παύει και να ζει…
Αριστερά ο χρυσός Παρολυμπιονίκης στην Βραζιλία Παύλος Μάμαλος και δεξιά ο Ανδρέας- Γεώργιος Στρατουδάκης