Η Ελλάδα της γαστρονομίας και της μεσογειακής διατροφής. Δείτε ποια είναι τα τέσσερα ελληνικά νησιά που θεωρούνται top στο φαγητό.
Τέσσερα ελληνικά νησιά επιλέγει το Lonelyplanet, ως τα κορυφαία στο φαγητό για όσους επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Σε άρθρο τους με τίτλο «Πρώτη φορά στην Ελλάδα: 10 κορυφαίες εμπειρίες», ανακηρύσσει τους εξής ελληνικούς γαστρονομικούς παραδείσους:
Λέσβος: Σαρδέλες και ουζάκι
Δεν είναι τυχαίο ότι η Λέσβος είναι ο παράδεισος των ουζερί, των παραδοσιακών καφενείων και… της σαρδέλας. Το ελαιόλαδο, το λαδοτύρι και άλλα τυροκομικά προϊόντα, οι σαρδέλες Καλλονής, τα παραδοσιακά γλυκά, το μέλι και φυσικά το ούζο είναι λίγα μόνο από τα φημισμένα για την ποιότητα και τη μοναδικότητά τους προϊόντα.
Κέρκυρα: Οπως λέμε σοφρίτο
Παστιτσάδα, σοφρίτο, τσιγαρέλι, είναι λέξεις που μπαίνουν στο λεξιλόγιο των ξένων επισκεπτών που φθάνουν στην Κέρκυρα, απ’ όποια χώρα κι αν προέρχονται. Η κουζίνα της Κέρκυρας είναι Μεσογειακή με το ελαιόλαδο ως βάση μαζί με όσπρια, ζυμαρικά, λαχανικά και αρκετά μυρωδικά και καρυκεύματα. Με σαφείς επιρροές από την ηπειρωτική Ελλάδα, την Βενετσιάνικη κατοχή και το σχετικά σύντομο πέρασμα των Άγγλων από την Κέρκυρα.
Κρήτη: Στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής
Το κρητικό κέρασμα της ρακής, γίνεται συνήθεια για τους τουρίστες που μαθαίνουν τι εστί Κρήτη και μέσα από την κουζίνα της. Διάσημα παντού είναι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής που… δοξάζεται στην Κρήτη. Εξαιρετικά άγρια χόρτα και αρωματικά βότανα, κηπευτικά, φρούτα, δημητριακά, παξιμάδια και ψωμί, όσπρια, κρέατα, γαλακτοκομικά. Τα θαυμάσια κρασιά της παράγονται από εγχώριες και ξένες οινικές ποικιλίες. Επιπλέον, η τσικουδιά (ή ρακή)- απόσταγμα από σταφύλια- έχει παγκόσμια φήμη. Όμως το κορυφαίο προϊόν, που έχει αναδείξει το νησί παγκοσμίως, είναι το ελαιόλαδο.
Τήνος: Κρέας, ψάρι και μεζέδες
Με παράδοση και ιστορία η τηνιακή κουζίνα φημίζεται για το φρέσκο ψάρι, το περίφημο τηνιακό μοσχαρίσιο κρέας και ντόπια γεωργικά προϊόντα που αποτελούν τη βάση της.
Οι γαστρονομικές επιλογές είναι πολλές. Από την τηνιακή κουζίνα στην σύγχρονη μαγειρική. Από τους νόστιμους μεζέδες στην ιταλική κουζίνα. Από το φρέσκο ψάρι στην ομελέτα με τα τηνιακά λουκάνικα. Από τους μεζέδες για ρακί σε πιο σύνθετες γεύσεις .
http://www.thetoc.gr