Πέντε χρυσές συμβουλές για το πως μιλάμε στα παιδίά μας για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η χώρα.
Από τους πλέον ευαίσθητους αποδέκτες μιας στρεσογόνου κατάστασης, όπως η κατάσταση που διανύουμε ιδίως τις τελευταίες μέρες, είναι τα παιδιά – μικρά και μεγάλα. Τα οποία γίνονται αποδέκτες αρνητικών μηνυμάτων και θλιβερών εικόνων χωρίς πολλές φορές να καταλαβαίνουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται και για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά.
Ποια είναι η στάση που πρέπει να ακολουθήσουμε απέναντι στις ανησυχίες των παιδιών; Ποιες απαντήσεις πρέπει να δώσουμε στα ερωτήματά τους; Τι φιλοσοφία θα πρέπει αν έχει η προσέγγιση των ζητημάτων στους μικρούς μας συγκατοίκους;
Μην αποφύγετε τη συζήτηση. Μιλήστε για το τι συμβαίνει
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά γονείς και κηδεμόνες είναι το μήπως να κρατήσει κανείς το στόμα του κλειστό για να αποφευχθούν περαιτέρω «ταλαιπωρίες» δημιουργήσει περαιτέρω ερωτηματικά. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι μικροί μας ήρωες έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση – μερικές φορές που δεν ελέγχουμε – και παίζουν στα δάχτυλα το Διαδίκτυο. Επόμενο είναι, λοιπόν, να ακούνε πολλά. Το σωστό «φιλτράρισμα», λοιπόν, είναι απαραίτητο. Μιλήστε, λοιπόν, με τα παιδιά σας και προσπαθείστε να τους εξηγήσετε με απλά λόγια τι συμβαίνει. Αναπτύξτε με λίγες κουβέντες τους προβληματισμούς σας.
Ακούστε τι έχουν να σας πουν
Το ότι τα παιδιά μας δεν έχουν αναπτύξει την κρίση ενός ενήλικα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους για την κατάσταση. Μην τα αποκλείσετε απ’ αυτό. Αφήστε τα να μιλήσουν, να πουν τι σκέφτονται – ακόμα κι αν δεν είναι το «σωστό». Δώστε τους το λόγο και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εκπλαγείτε απ’ αυτά που θα ακούσετε.
Αποφύγετε το κλίμα πανικού με «βαριές» εκφράσεις
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε φράσεις που αναφέρονται σε μια αδιέξοδη και πολύ τραγική κατάσταση. Φράσεις του τύπου «θα φτωχύνουμε», «θα πεινάσει η χώρα» και άλλες παρόμοιες απλά δημιουργούν ανασφάλεια στα παιδιά τα οποία, ως γνωστόν, για να μεγαλώσουν με ολοκληρωμένα χρειάζονται ασφάλεια και σιγουριά. Με νηφάλιο τρόπο, λοιπόν, εξηγείστε ότι η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη κατάσταση και εκφράστε ελπίδες ότι θα την ξεπεράσει – αν τις νιώθετε, βεβαίως.
Μην καλλιεργείτε μίσος και θυμό
Σ’ ένα κλίμα ήδη διχαστικό, φροντίστε να λειτουργήσετε … πυροσβεστικά. Καταπραϋνετε τις εντάσεις και «σβήστε» κάθε αίσθημα θυμού ή μίσους. Εξηγήστε τους ότι και η αντίθετη άποψη είναι σεβαστή και μην τους αφήνετε να φανατίζονται και να υποστηρίζουν ακραίες θέσεις.
Αναδείξτε τα καλά και ουσιαστικά
Σε μια τέτοια συγκυρία μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί την περίσταση και να μιλήσει στα παιδιά γι’ αυτά που έχουν αληθινή αξία. Οπως; Οπως για παράδειγμα το να είναι η οικογένεια ενωμένη και να αντιμετωπίζει τα δύσκολα στηριζόμενος ο ένας στον άλλο. Καλλιεργείστε τους κλίμα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης που στηρίζεται στη συλλογικότητα και πάνω απ’ όλα στη συνεργασία.
Κάντε pause σε τηλεόραση και ραδιόφωνο
Η συγκυρία μπορεί να είναι ιδανική για να κάνετε μια μικρή αποτοξίνωση: πατήστε off στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και απολαύστε λίγο «καθαρό» χρόνο για εσάς και τα παιδιά σας. Το χρειάζονται κι εκείνα κι εσείς. Θα αποφορτιστείτε από το άγχος και – πιστέψτε το – δεν θα το μετανιώσετε.