Η Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα «έμβλημα» όλων των εργατικών αγώνων παγκοσμίως, συμβολίζοντας τον δίκαιο αγώνα για τα δικαιώματα των απανταχού εργαζόμενων μέσα στις κοινωνίες.
Γνωρίζετε όμως πως εκτός από την εργατική Πρωτομαγιά, η ημέρα αυτή διατηρεί πανάρχαιες ρίζες ακόμη και πριν τον εκχριστιανισμό;
Στην Ελλάδα είναι γνωστό το έθιμο της δημιουργίας στεφανιού, το «πρωτομαγιάτικο στεφάνι» φτιαγμένο από λουλούδια κομμένα στους αγρούς. Παρόμοια διαδικασία προϋπήρξε και στην αρχαιότητα, στην εορτή των Θαργηλίων, όπου οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα πράσινο κλαδί ελιάς το τύλιγαν με ταινίες και επάνω του κρεμούσαν σύκα, ψωμί, φλασκιά με λάδι, κρασί ή μέλι, έτσι ώστε να συμβολίσουν την ζωή, την υγεία, την καλή τύχη, την ευφορία.
Όπως γνωρίζουμε, το έθιμο λέει πως κρεμάμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, όμως, οι εκδοχές ποικίλουν ανάλογα τον τόπο. Στην Σέριφο εκτός από στεφάνι, κρεμούν και σκόρδα, τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο για να προφυλάσσονται από το κακό. Στη Λέσβο προσθέτουν στο στεφάνι και «δαιμοναριά», ένα άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί. Στη Μικρά Ασία επίσης προσθέτουν σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για καλή σοδειά. Στην Κέρκυρα το «μαγιόξυλο» έχει την τιμητική του. Οι κάτοικοι περιφέρουν ένα κορμό κυπαρισσιού σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά.
Στην όμορφη μας Αμοργό ο καιρός την Πρωτομαγιά είναι ιδανικός για βόλτα στις λουλουδιασμένες πλαγιές και αποτελεί ακλόνητο έθιμο οι κάτοικοι να διακοσμούν τις εξώπορτες των σπιτιών τους με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.
Ειδικά φέτος που η Πρωτομαγιά πέφτει και Παρασκευή, τι καλύτερο από μια μικρή απόδραση τριημέρου από την καθημερινή ρουτίνα στην πόλη;