Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε εχθές δίνοντας σιγά σιγά το τέλος στη Σαρακοστή και την αποκορύφωση του Θείου Δράματος το Μεγάλο Σάββατο.
Ο λαός μας πλούσιος σε ήθη και έθιμα δεν θα μπορούσε στο πέρασμα των χρόνων να μην διανθίσει την ευλαβική αυτή γιορτή με πολλά…παράξενα. Ας δούμε μερικά από αυτά:
Τη Μεγάλη Δευτέρα αλλά και και καθ’όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στα παλιά τα χρόνια οι γυναίκες απέφευγαν να μεταχειρίζονται μαχαίρια ή αιχμηρά αντικείμενα με το φόβο μήπως κοπούν και στάξει αίμα, πράγμα που θεωρούσαν μεγάλη αμαρτία. Επίσης, τη μέρα αυτή επέλεγαν στα χωριά να κρεμάνε το αρνί ,έτσι ώστε να σιτέψει σωστά μέχρι την Κυριακή που θα σουβλιστεί.
Τη Μεγάλη Τετάρτη η καντηλανάφτισσα της ενορίας στην παλιά Αθήνα γυρνούσε τα σπίτια και μάζευε το αλεύρι, που αργότερα το απόγευμα οι νοικοκυρές πήγαιναν να το παραλάβουν από την εκκλησία, αφού πρώτα έδιναν στο προζύμι περίτεχνα σχέδια και καλλιγραφίες με πασχαλινές ζωγραφιές από τα θεία πάθη.
Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφανε τα αυγά. Αυτό το έθιμο ζωντανό ακόμη και σήμερα με τη μόνη διαφορά πως οι μπογιές τότε ήταν φυτικές και όχι συνθετικές. Φύλλα αμυγδαλιάς ή κοκκινόξυλο ήταν τα επικρατέστερα. Το πρώτο αυγό το έσπαγε ιεραρχικά ο μεγαλύτερος άντρας του σπιτιού, ενώ το μικρότερο παιδί τσούγκριζε διαδοχικά με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, καθώς είναι η αυστηρότερη μέρα νηστείας πολλοί πιστοί δεν τρώνε τίποτα, παρά μόνο πίνουν νερό. Κι επειδή το νερό δεν αρκεί για να κορέσει την πείνα, κάποιοι γενναίοι έπιναν ξύδι με μια…αράχνη. Μάλιστα αράχνη. Διότι αυτό έλεγε η παράδοση πως πότισαν το Χριστό όταν Εκείνος ζήτησε νερό.
Ένα παράξενο έθιμο κρατούν στην Κρήτη καθώς τη Δευτέρα του Πάσχα τιμούν τους νεκρούς στα μνήματα. Αφού έχουν καλλωπίσει το χώρο του νεκροταφείου συρρέουν με φαγητά και κρασιά και τρώνε κυριολεκτικά πάνω στα μνήματα των αποβιώσαντων ανταλλάσοντας ευχές και διαδίδοντας το αναστάσιμο μήνυμα.