Η προφανής απάντηση σε αυτό είναι «γιατί είναι νόστιμος»! Κι σε ποιον δεν αρέσει αυτό το πεντανόστιμο ψάρι που οι ρίζες του προέρχονται από τους μακρινούς Βίκινγκς το 800 μ. Χ.
Στην Ελλάδα όμως ο μπακαλιάρος έγινε γνωστός κατά τον 15ο αιώνα και τρωγόταν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστιανής θρησκείας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας επιτρέπει να τρώμε στη διάρκεια της Σαρακοστής μόνο δυο φορές ψάρι κι αυτό συμβαίνει την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαϊων.
Η 25η Μαρτίου «πηγαίνει» με μπακαλιάρο σκορδαλιά και αποτελεί σχεδόν «εθνικό» φαγητό, μιας και η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί Ημέρα Εθνικής μας Επετείου.
Στην Αμοργό μας το έθιμο διατηρείται αιώνες τώρα με τις παραδοσιακές συνταγές του μπακαλιάρου να νοστιμίζουν κάθε χρόνο το τραπέζι στα σπίτια.