Η Ίνα Ταράντου συνεχίζει τα ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα και βλέπει τη ζωή αλλιώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά. Το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, στην ΕΡΤ, στις 5 το απόγευμα ο προορισμός είναι η Αμοργός του Απέραντου Γαλάζιου.
Δύσκολα να μην αγαπήσεις αυτό το νησί. Ιδίως αν είσαι λάτρης της άγριας ομορφιάς αλλά και της γαλήνιας αύρας. Η Αμοργός σου επιτρέπει να ζήσεις μια εσωτερική ζωή με εξωτερική χάρη.
Και το υψόμετρο των βράχων της, κάνει τη θέα της θάλασσας του Αιγαίου αφοπλιστική.
Άλλωστε στην Αμοργό μάθαμε και τι είναι η ακρολαγνεία: να πηγαίνεις στην άκρη ενός βράχου και να αισθάνεσαι την ανάγκη να πεις κάπου ένα ευχαριστώ.
Με αφορμή τη γαλλική ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν που απογείωσε την ελεύθερη κατάδυση και μαζί της την Αμοργό, δεν μπορούσαμε παρά να κάνουμε κι εμείς κατάδυση. Ο Δημήτρης και η παρέα του μας έδειξαν τις ομορφιές του βυθού αλλά μας μίλησαν και για τις ιδιαιτερότητες της ελεύθερης κατάδυσης και του πως είναι να αιωρείσαι μέσα στην απόλυτη ησυχία.
Με τον Αντώνη στα Κατάπολα, γνωρίσαμε τις ομορφιές της γης και τι μπορεί να παράξει το φλερτ του με τη φύση, μέσα σε ένα βιολογικό, ευλογημένο περιβόλι, γεμάτο πάντα με κόσμο και χαρά.
Στην Κολοφάνα, συναντήσαμε τη Λέα και τα άλογά της, ένα κορίτσι από ένα μικρό χωριό στα Πυρηναία όρη της Γαλλίας που εφτά χρόνια τώρα ζει μόνιμα στην Αμοργό, στο νησί με τους “πάρα πολύ καλούς ανθρώπους” όπως λέει η ίδια.
Στα Θολάρια, κάτω από μια βουκαμβίλια, ο Νικόλας και ο Βαγγέλης, μας έδειξαν πως να φτιάχνουμε το παραδοσιακό παστέλι. Είδαμε όμως και ίσως το πρώτο παγκοσμίως, πλωτό σουβλατζίδικο του Νίκου, με το όνομα Μπλουμ Μπρόδερς!
Για το τέλος, βρεθήκαμε στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, που στέκει επιβλητικό με τα 300 σκαλιά του, σφηνωμένο μέσα σε απότομα βράχια. Ο πάτερ Σπυρίδωνας μας μίλησε για τον άνθρωπο και το δυσαναπλήρωτο κενό του, αλλά και τα δάκρυα που του έρχονται 49 χρόνια τώρα που ζει στο Μοναστήρι, αντικρίζοντας καθημερινά μπροστά του αυτό το θείο απέραντο γαλάζιο.
Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου
Παρουσίαση: Ινα Ταράντου