Φάκελο για την ένταξη της φάβας Αμοργού στον κατάλογο των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης έχει καταθέσει η Αμοργός. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κάνει επίσης γνωστό ότι οι ενστάσεις για “Το Φάβα της Αμοργού” όπως είναι και η ακριβής ονομασία, θα μπορούν να υποβληθούν έως και την 18/04/2019.
Η παραγωγή «του Φάβα της Αμοργού» γίνεται στην Αμοργό χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών. Ο κάθε παραγωγός κάνει τη δική του σποροπαραγωγή (από το συγκομιζόμενο σπόρο της προηγουμένης περιόδου) σε δικό του χωράφι. Όλες οι φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας από την καλλιέργεια (η προετοιμασία του εδάφους, η σπορά, η άρδευση, η λίπανση, η αντιμετώπιση των ζιζανίων, η φυτοπροστασία) έως τη συγκομιδή και την ξήρανση του προϊόντος, αλλά και τη συλλογή του σπόρου για την επόμενη χρονιά γίνονται στην Αμοργό.
Κατά των αιτήσεων καταχώρισης ή τροποποίησης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια. Οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός της οριζόμενης προθεσμίας, στην Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, Τμήμα ΠΟΠ ΠΓΕ ΕΠΙΠ, Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφ. Αθηνών 58, ΤΚ 104 41, Αθήνα, email: pdo-pgi@minagric.gr, τηλέφωνο: 210 5275286-287-288-289, Fax: 210 5275273.