Η Κέρος, αυτή η μικρή νησίδα βορειοδυτικά της Αμοργού αποτέλεσε θέμα της εφημερίδας Guardian. To άρθρο αναφέρεται στις εργασίες που έκαναν κατασκευαστές πριν από τουλάχιστον 4000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών σκάλισαν όλη την επιφάνεια του φυσικού ακρωτηρίου της Κέρου, του Δασκαλειού το οποίο έχει σχήμα πυραμίδας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Δασκαλειό, σήμερα είναι μια μικρή βραχονησίδα δίπλα στην Κέρο, με την οποία, πριν από 4.500 χρόνια, ενωνόταν με ένα μικρό πέρασμα και το νησί που την 3η χιλιετία π.Χ. ήταν ένα σημαντικότατο ιερό, όπου πραγματοποιούνταν σύνθετες τελετουργίες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα σχετικά με τις εργασίες οι κατασκευαστές το διαμόρφωσαν σε επίπεδα που κάλυψαν με 1.000 τόνους ειδικής εισαγόμενης αστραφτερής πέτρας για να δώσουν την εμφάνιση μιας τεράστιας βαθμιδωτής πυραμίδας η οποία ανυψωνόταν στο Αιγαίο σχηματίζοντας την επιβλητική ανθρωπογενή δομή σε όλο το αρχιπέλαγος των Κυκλάδων.
Αρχαιολόγοι από τρεις διαφορετικές χώρες, που συμμετέχουν σε μια εν εξελίξει ανασκαφή, ανακάλυψαν κάτω από την επιφάνεια αυτών των επιπέδων στοιχεία από ένα συγκρότημα αποστραγγιστικών σηράγγων οι οποίες κατασκευάστηκαν 1.000 χρόνια πριν από τις διάσημες υδραυλικές εγκαταστάσεις του Μινωικού παλατιού της Κνωσού, καθώς και ίχνη εξελιγμένης μεταλλουργίας.
Ένας από τους πιο διακεκριμένους αρχαιολόγους και ερευνητές στον κόσμο ο Λόρδος Ρένφριου, συνδιευθυντής των ανασκαφών, ιδρυτικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Ερευνών ΜακΝτόναλντ του Κέιμπριτζ είχε δηλώσει ότι η Κέρος αποτελεί το «αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο».
H εφημερίδα Guardian αναφέρει επίσης πως οι εγκαταλειμμένες σήμερα πλαγιές του Δασκαλειού ήταν κάποτε καλυμμένες με κτίρια και κατασκευές, γεγονός που υποδηλώνει ότι πριν από 4.500 χρόνια ήταν ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη των Κυκλάδων, παρόλο που το μέρος δεν ήταν αυτάρκες σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, που έπρεπε να εισάγουν από αλλού. Οι έρευνες έχουν φέρει στην επιφάνεια δύο εργαστήρια γεμάτα από υπολείμματα μετάλλων και αντικείμενα αλλά και έναν άθικτο πήλινο φούρνο. Το συγκρότημα αποστραγγιστικών σηράγγων ανακαλύφθηκε όταν οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν μια επιβλητική σκάλα στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ερευνάται για το αν πρόκειται για γλυκό νερό ή λύματα.
ΠΗΓΗ: https://www.theguardian.com/world/2018/jan/18/complex-engineering-and-metal-work-discovered-beneath-ancient-greek-pyramid