Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Τυρινή, πραγματοποιείται στην Αμοργό το έθιμο του Καπετάνιου. Πρόκειται για ένα έθιμο που κρατά από τα πολύ παλιά χρόνια και συγκεκριμένα από την Τουρκοκρατία.
Σύμφωνα με την παράδοση όλα τα παλικάρια του χωριού μαζεύονται στην εκκλησία φορώντας παραδοσιακές στολές και εκεί διαλέγουν τον Καπετάνιο. Ο νέος ντύνεται με την αντίστοιχη παραδοσιακή στολή και και καθ’ όλη τη διαδικασία όλοι οι συγχωριανοί τον συνοδεύουν με τη συνοδεία των μουσικών οργάνων. Άλλος ένα ρόλος που ξεχωρίζει είναι αυτός του «Μπαϊραχτάρη», του αρχηγού της πομπής ο οποίος πάντα προηγείται του Καπετάνιου. Ο «Μπαϊραχτάρης» είναι και αυτός που ετοιμάζει το κοντάρι το οποίο στην κορυφή του έχει καρφωμένα ένα μεγάλο κομμάτι μπακαλιάρου, ένα καρβέλι ψωμί και ένα κεφάλι τυρί. Όλα έχουν τον συμβολισμό τους, για παράδειγμα το τυρί συμβολίζει την ημέρα, την Τυρινή ενώ ο μπακαλιάρος και το ψωμί την έναρξη της Σαρακοστής. Κατά την Τουρκοκρατία το κοντάρι συμβόλιζε το λάβαρο της επανάστασης ενώ αρκετοί εκτιμούν πως η έκφραση «σήκωσε Μπαϊράκι» βαστάει από το συγκεκριμένο έθιμο.
Η πομπή, όταν όλοι και όλα είναι έτοιμα ξεκινά. Πρώτος προχωράο Μπαϊρακτάρης, ακολουθούν τα όργανα, οι τραγουδιστάδες, το άλογο με τον Καπετάνιο και φυσικά όλοι όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα.
Οι κοπέλες του χωριού φορώντας επίσης παραδοσιακές φορεσιές καλωσορίζουν την πομπή στην είσοδο του χωριού και όλοι μαζί κατευθύνονται προς τα σοκάκια του χωριού για να καταλήξουν στην πλατεία. Όλα τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και συμμετέχουν στο γιορτινό κλίμα κερνώντας όλους τους παρευρισκόμενους.
Στην πλατεία το γλέντι ζωντανεύει. Ο Καπετάνιος χορεύει αρχικά με τους φίλους του και μετά κάνει την επιλογή της Καπετάνισσας πετώντας της το μαντήλι του. Παλαιότερα η επιλογή της Καπετάνισσας ισοδυναμούσε με κάποιον κρυφό έρωτα!
Σε Θολάρια και Λαγκάδα το έθιμο του Καπετάνιου
Στα Θολάρια το έθιμο ξεκινά γύρω στις 11 το πρωί από το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Ο Καπετάνιος, ο Μπαϊρακτάρης και όλοι οι νέοι κατευθύνονται προς το χωριό και αφού συναντήσουν τις υποψήφιες Καπετάνισσες καταλήγουν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων.
Στην Λαγκάδα το ξεκίνημα γίνεται επίσης το πρωί γύρω στις 11 από την Παναγιά την Επανωχωριανή. Στην συνέχεια η πομπή κατευθύνεται προς το χωριό. Πριν φτάσει συναντά τις Καπετάνισσες και μετά όλοι μαζί οδεύουν για την Πλατεία της Λόζας.
Όποιο χωριό κι αν επιλέξετε να επισκεφτείτε για τον έθιμο του Καπετάνιου να ξέρετε πως σας περιμένει πολύς χορός, τραγούδι, φαγητό, κρασί και πολλές πολλές εκπλήξεις.