Δύο εικόνες από την Αμοργό μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ερμιτάζ , σ ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου ,στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Συγκεκριμένα οι εικόνες του αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη και της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας, της Μαυρομάτας, όπως τη λένε στην Αμοργό, επιλέχθηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού , προκειμένου να πάρουν μέρος στην έκθεση :”Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24-6 έως και τις 2-10-2016, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνονται για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Στην έκθεση συμμετέχουν 120 έργα συνολικά, από μουσεία όλης της Ελλάδας (το Εθνικό Αρχαιολογικό στην Αθήνα, το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό της Αθήνας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη) και από πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων. Η επιλογή των εικόνων έγινε με γνώμονα την ιστορική και καλλιτεχνική τους αξία. Πρόκειται για βυζαντινές εικόνες του τέλους του 14ου αι. .Ο άγιος Γεώργιος χρονολογείται στο β’ μισό του 14ου αιώνα κι είναι ζωγραφισμένος από Κυπριακό εργαστήρι .
Η Παναγία χρονολογείται στο τέλος του 14ου αι. κι είναι ζωγραφισμένη από Κωνσταντινοπολίτη ζωγράφο. Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου , διαστάσεων 106×81 χ2,5 έκ. , συντηρήθηκε προ μερικών ετών χωρίς την επίβλεψη της ‘Αρχαιολογικής Υπηρε¬σίας, αφού αφαιρέθηκε ή μεταλλική επένδυση της. Είναι ζωγραφισμένη σε τέσσερις σανίδες -δύο μεγάλες στο κέντρο και δύο στενές στα πλάγια- στερεωμένες με τρεις δοκίδες, καρφωμένες στο πίσω μέρος με γυφτό- καρφα. Κάτω από την κατώτερη δοκίδα είναι προση¬λωμένη μία πρόσθετη οριζόντια σανίδα, διαστάσεων 79,5x8x2,5 έκ.
Τις εικόνες μελέτησε, δημοσίευσε και ανέδειξε ο ακαδημαϊκός αρχαιολόγος-βυζαντινολόγος κ. Π. Βοκοτόπουλος. Επειδή, ωστόσο οι εικόνες πάνω από όλα είναι ιερά εκκλησιαστικά αντικείμενα, προσκυνήματα του λαού της Αμοργού, ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων και του Ηγουμενοσυμβουλίου Χοζοβιώτισσας, προκειμένου να φύγουν προσωρινά από το μοναστήρι. Όλα τα έργα που θα πάρουν μέρος στην έκθεση ταξίδεψαν στις 8-6-2016 με αεροπλάνο της Ελληνικής Αεροπορίας για Ρωσία. Είχαν σταδιακά συγκεντρωθεί και φιλοξενηθεί στις αποθήκες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών.
Εκεί, οι δυο εικόνες της Αμοργού συντηρήθηκαν ελαφρά για μεγαλύτερη προστασία τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επίσης, φωτογραφήθηκαν σε υψηλή ανάλυση, μετά από δίκαιο αίτημα του Γέροντα της Μονής, προκειμένου να κατασκευαστούν πιστά φωτογραφικά αντίγραφα για να μπουν στη θέση των εικόνων για όσο καιρό οι εικόνες απουσιάζουν. Είναι βέβαιο ,ότι η έκθεσή τους σε ένα τόσο φημισμένο Μουσείο θα καταστήσει γνωστό το νησί της Αμοργού και κυρίως το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, σε ένα ομόθρησκο λαό. Σημειωτέον ότι στη έκθεση θα προβάλλεται και βίντεο που θα δείχνει τα έργα κατά χώραν. Υ.Γ: Ευχαριστούμε την Μαρία Ζ. Σιγάλα, αρχαιολόγο-βυζαντινολόγο Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Ελευθερία Ψυχογιού