Είναι σημαντικό να αναδεικνύονται οι προσπάθειες όσων κάνουν τον τόπο μας να ξεχωρίζει και μια τέτοια είναι της οικογένειας Γαβαλά με τον ξενώνα «Απέραντο γαλάζιο».
Η ιστορία ξεκινάει το 1997 όταν ο Στέφανος Γαβαλάς, συνταξιούχος αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού, βλέποντας την τουριστική άνοδο της Αμοργού αποφασίζει να χτίσει τα πρώτα δωμάτια, έχοντας ως γνώμονα την ελληνική φιλοξενία. Μια φιλοσοφία που πέρασε και στην επόμενη γενιά, στα αδέρφια Παύλος και Λίτσα.
Όταν τους συνάντησα κατάλαβα από την πρώτη στιγμή τι είναι αυτό που καθιστά την επιχείρηση πετυχημένη όλα αυτά τα χρόνια. Μια λέξη φανέρωσε το μυστικό τους… Όταν μιλούσαν για τον κόσμο που έρχεται, κάποιοι 17 συνεχόμενα χρόνια, δεν χρησιμοποιούσαν τη λέξη «πελάτες» αλλά «φιλοξενούμενοι»!
Σίγουρα αυτοί οι άνθρωποι κατέχουν τον όρο Αμοργιανή φιλοξενία και μέλημα τους είναι πάντα να μοιράσουν σε όλους τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τον κήπο που ξεκίνησε με περίσσια αγάπη ο κύριος Στέφανος και τα παιδιά συνεχίζουν σήμερα με την ίδια ζέση. Η Λίτσα, για παράδειγμα, άφησε κάθε της επαγγελματική ενασχόληση στην Αθήνα και ανέλαβε εξ ολοκλήρου το συγκρότημα. Το κάνει με μεράκι και με το ίδιο μεράκι φτιάχνει μόνη της την ψημένη ρακή που κερνά όλους όσους βρίσκονται στον χώρο της πέργκολας. Πρόκειται για τον χώρο όπου σερβίρονται τα πρωινά των οποίων την επιμέλεια έχει ο Παύλος. Οτιδήποτε σερβίρεται είναι πάντα με προϊόντα είτε του κήπου τους είτε αγορασμένα από τον τόπο. Η λέξη σπιτικό βρίσκει εδώ το νόημά της από τα γλυκά έως τα αλμυρά. Από τα πιο ξεχωριστά οι μαρμελάδες και η κάπαρη της μητέρας Δήμητρας!
Το «Απέραντο γαλάζιο» είναι γνωστό και για τα γλέντια του τα οποία είναι συνέχεια της ξεχωριστής φιλοξενίας που προσφέρεται απλόχερα από την οικογένεια Γαβαλά. «Πάντα θέλαμε να γνωρίζουμε καλύτερα όσους έρχονται στο σπίτι μας» μου εξομολογείται η Λίτσα «και σκεφτήκαμε κάθε χρόνο να κάνουμε 2-3 αμοργιανά γλέντια, όπως τα λέμε, καλώντας όλους όσους φιλοξενούνται να έρθουν για να δοκιμάσουν μεζέδες, να πιούνε ένα κρασί και να γνωριστούν καλύτερα. Στο τέλος γίνονται όλοι μια παρέα. Πολλές φορές έχουμε και live μουσική… εκεί να δεις γλέντι. Και όλα αυτά δωρεάν!»
Ο χώρος της πέργκολας ωστόσο ενδείκνυται και για πιο ήρεμες στιγμές καθώς έχει ανακαινιστεί και σε αυτό πλέον υπάρχει ένα μεγάλο τζακούζι το οποίο οι φιλοξενούμενοι χρησιμοποιούν συνδυάζοντάς το με ολιστικό μασάζ, απολαμβάνοντας ενεργειακά κοκτέιλ και αγναντεύοντας τον ήλιο που βουτά στο γαλάζιο!
Η θέα από την πέργκολα με είχε συνεπάρει, η ψημένη ρακή με είχε «ζαλίσει» γλυκά και η αισθητική του χώρου μου μαρτυρούσε πως κάποιος από όλους ήταν ο καλλιτέχνης της οικογένειας. Ο Παύλος μου αποκάλυψε πως είναι σκηνοθέτης με πολλές δουλειές στην τηλεόραση και στο θέατρο αλλά όταν έρχεται στην Αμοργό όλα αυτά τα ξεχνά! «Δεν είναι της παρούσης οι δουλειές μου στην Αθήνα, το δικό μου μέλημα είναι να δίνω όλη την ενέργειά μου στην Αμοργό και το νησί να μου διοχετεύει τη δική του!»
Πριν φύγω και αφού ήδη με έχουν φιλέψει με διάφορα αμοργιανά καλούδια, ρωτάω πότε πρέπει να πάρω τηλέφωνο για κράτηση και η απάντηση με εντυπωσιάζει: «Το συγκρότημα ανοίγει τις πόρτες του το Πάσχα και λειτουργεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου αλλά οι κρατήσεις ξεκινούν πάντα το προηγούμενο καλοκαίρι για το επόμενο». Λογικό, σκέφτομαι, αφού αυτά τα χαμόγελα των ανθρώπων σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή και αυτά είναι που καθιστούν το «Απέραντο γαλάζιο» κάτι παραπάνω από ένα απλό κατάλυμα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα thebigblue.gr και να τηλεφωνήσετε στα 22850 73 471 και 6977692487
Ειρήνη Γεωργιλέα