Το βιολί και το λαούτο βγαίνουν από τις θήκες τους, τα καζάνια με τη ρακή μπαίνουν στη φωτιά, τα μπαχαρικά και το μέλι αναμειγνύονται, οι χορευτές φρεσκάρουν τα βήματα και τις φορεσιές τους και όλα είναι έτοιμα για την ξακουστή γιορτή της «ψημένης ρακής»…
Το μεγάλο γεγονός στην καλοκαιρινή ατζέντα πραγματοποιήθηκε 26 Ιουλίου παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα και συγκέντρωσε όλο τον κόσμο της Αμοργού στην κεντρική πλατεία των Καταπόλων σε ένα παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι.
Οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι απόλαυσαν την ψημένη, το αυθεντικό ποτό του τόπου με τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και το μεθυστικό άρωμα αλλά και το αξεπέραστο, «ντυμένο» με λεμονόφυλλα παστέλι υπό τους ήχους παραδοσιακών οργάνων και αυτοσχέδιων μαντινάδων. Το έναυσμα για τη διασκέδαση έδωσαν τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων «ΑΝΠΟ» Αμοργού, «Σιμωνίδη» και «Δημοσθένης Παιανίευς» υπό την διδασκαλία και καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Γιώργου Οικονομίδη. Οι χορευτές όλων των ηλικιών ντυμένοι αμοργιανά, «εμφανίζονται» από τη θάλασσα βγαίνοντας από ένα ξύλινο τρεχαντήρι συμπαρασύροντας στο ρυθμό τους παρευρισκόμενους και κερνώντας τα εδέσματα.
Φέτος τη βραδιά έντυσαν μουσικά οι αμοργιανοί Αντώνης Γιαννακός, Παναγιώτης Βαζαίος και Παναγιώτης Ψαθάς στη φωνή και στο βιολί και ο Μανώλης Νομικός στο λαούτο.
Η γιορτή της Ψημένης είναι μία εκδήλωση που παντρεύει αρμονικά το χτες με το σήμερα, τη συνταγή των γιαγιάδων και τα βήματα του μπάλου με την σύγχρονη νησιώτικη φιλοξενία, το μεράκι των παλαιότερων με τη φρέσκια ματιά και τη διάθεση της νέας γενιάς για τη διατήρηση της αμοργιανής κληρονομιάς.
Την διοργάνωση αναλαμβάνουν σταθερά από την πρώτη χρονιά οι εμπνευστές της βραδιάς που δεν είναι άλλοι από τα μέλη της Ένωσης Καταπολιανών σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού και τους επαγγελματίες των Καταπόλων.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαρουλης