Μεγάλη είναι η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου η οποία με λαμπρότητα γιορτάζεται σε ολόκληρη την χώρα. Στην Αμοργό τον Δεκαπενταύγουστο όλο το νησί γιορτάζει νυχθημερόν! Εσπερινός, λειτουργίες, πανηγύρια όλα γίνονται με φόντο τις ομορφιές του νησιού και με επισκέπτες και ντόπιους να ευχαριστιούνται αυτή την ξεχωριστή γιορτή που αποτελεί και την αποκορυφωση του καλοκαιριού.
Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Αμοργό
Το μεγάλο πανηγύρι της Λαγκάδας προς τιμήν της Παναγιάς της Επαναχωριανής
Την παραμονή, το απόγευμα τελείται πανηγυρικός εσπερινός και μετά την ολοκλήρωσή του οι πιστοί γεύονται το κοφτό και τα ρεβίθια που έχουν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού. Στην πλατεία όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο πανηγύρι που ακολουθεί. Όλα τα καταστήματα της περιοχής συμβάλουν και με τη παραδοσιακή μουσική δίνουν ζωή σε κάθε σοκάκι του χωριού.
Την νύχτα αυτή κάποιοι γλεντούν και κάποιοι κάνουν ολονυχτία για την μεγάλη ημέρα, τον Δεκαπενταύγουστο. Το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι και έπειτα όλοι απολαμβάνουν το κέρασμα, το παραδοσιακό πατατάτο και ξυδάτο. Ανήμερα της Παναγίας οι εορτασμοί κορυφώνονται με ένα μεγάλο πανηγύρι!
Παλαιότερα υπήρχε άλλο ένα έθιμο που ολοκλήρωνε τους εορτασμούς και ελπίδα όλων είναι να αναβιώσει. Πρόκειται για το έθιμο με τις καντάδες. Οι νεαροί του χωριού τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου, μετά το γλέντι, έκαναν καντάδες σε όλες τις Μαρίες του χωριού, ανύπαντρες και παντρεμένες!
Το πρωί λιτανεία το βράδυ πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο στα Κατάπολα
Μοναδικό είναι το θέαμα που αντικρίζουν όσοι βρίσκονται ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στα Κατάπολα και λαμβάνουν μέρος στους εορτασμούς που διοργανώνονται προς τιμήν της Παναγιάς της Καταπολιανής. Το πρωί πραγματοποιείται πανηγυρική λειτουργία και μετά γίνεται περιφορά της εικόνας στο λιμάνι με όλα τα καΐκια να την ακολουθούν με ευλάβεια από τη θάλασσα κορνάροντας και ρίχνοντας καπνογόνα!
Μετά την ολοκλήρωση της περιφοράς όλος ο κόσμος παρακολουθεί την διεξαγωγή των αγώνων «Κακλαμανάκεια» που πραγματοποιούνται από το 2012. Η ημέρα είναι γιορτινή και γι αυτό όλοι βάζουν τα καλά τους και ετοιμάζονται για το βραδινό παραδοσιακό γλέντι. Το απόγευμα γίνονται οι βραβεύσεις των συμμετεχόντων στα «Κακλαμανάκεια».
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού οι περισσότερες εκδηλώσεις και τα πανηγύρια δεν πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας του περιορισμού της διασποράς του ιού.
Κατάνυξη με θέα το απέραντο γαλάζιο από την Παναγιά την Καστριανή της Κάτω Μεριάς!
Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει το εκκλησάκι της Παναγιάς της Καστριανής, ένα εκκλησάκι που βρίσκεται σχεδόν μέσα στον βράχο! Η τοποθεσία του μαγική και σε συνδυασμό με τον κατανυκτικό χαρακτήρα της ημέρας δημιουργείται ένα αίσθημα αγαλλίασης και ηρεμίας!
Για να φτάσεις στο συγκεκριμένο σημείο ακολουθείς το μονοπάτι που ξεκινά από το Βρούτση και μετά από μια περίπου ώρα πεζοπορίας φτάνεις στην Παναγιά. Μπορεί η πορεία να ακούγεται δύσκολη υπόθεση αλλά με τη θάλασσα στο πλευρό σου και την Παναγιά στη σκέψη σου όλα μοιάζουν πιο εύκολα. Στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Καστριανής τελείται Λειτουργία και ακολουθεί κέρασμα με μεζέδες και παραδοσιακά εδέσματα.
Στα σοκάκια της Χώρας η λιτανεία της εικόνας της Παναγιάς
Η Χώρα Αμοργού έχει τη δική της γοητεία. Μια γοητεία που μπορείς να ανακαλύψεις και ανήμερα της Παναγίας κατά τη διάρκεια της περιφοράς της εικόνας. Η Λειτουργία πραγματοποιείται το πρωί του Δεκαπενταύγουστο στην Μητρόπολη της Χώρας και ακολουθεί αρτοκλασία.