Τόσο η φραγκοσυκιά όσο και οι καρποί, αλλά και τα άνθη της έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού.
Είναι από τα λίγα φυτά που μπορούν να αξιοποιηθούν εξ’ ολοκλήρου και επιπρόσθετα είναι και προληπτικό και θεραπευτικό ίαμα.
Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%).Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση, βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος Krebs), και αυξάνει τη σωματική αντοχή, (μηλικό οξύ).
Η θρεπτική και η φαρμακευτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Τα φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.
Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και βιταμίνη C μειώνουν την ομοκυστεΐνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β6, μεταξύ των οποίων και τα φραγκόσυκα, βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (η βιταμίνη Β 6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, του γενετικού υλικού, των νευροδιαβιβαστών και στην προστασία κατά του καρκίνου).
Δείτε και Είναι η Ομοκυστεΐνη η νέα Χοληστερίνη;
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων με β -καροτένιο και β-κρυπτοξανθίνη, που βρίσκεται στα φραγκόσυκα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Από μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κρυπτοξανθίνη παρουσίαζαν 27% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Τα φραγκόσυκα μπορούν να δράσουν προστατευτικά και από την εμφάνιση καρκίνου του κόλον ή άλλων νοσημάτων του εντέρου, μέσω της ευεργετικής επίδραση στο έντερο των αδιάλυτων διαιτητικών ινών.
Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, νιασινη, θειαμινη και φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της υπεργλυκαιμίας και πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, και βοηθούν στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης των συμπτωμάτων από κατάχρηση αλκοόλ, γιατί ενυδατώνουν το σώμα και αποτρέπουν πονοκεφάλους και στομαχόπονους. Ταυτόχρονα δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού, μειώνουν την πείνα και κατ` επέκταση την παχυσαρκία.
Η κατανάλωση φραγκόσυκων δημιουργεί ευνοϊκές καταστάσεις για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και σε περίπτωση παρουσιάσεως κάποιας νόσου, πάλι ενεργεί δραστικά (ανοσοδιατροφή).
Οι ασθένειες τις οποίες καταπολεμούν τα φραγκόσυκα είναι:
– Ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Χρησιμοποιείται σαν κατάπλασμα για τη θεραπεία των αποστημάτων, τη διόγκωση του σπλήνα, την ελονοσία, τους μώλωπες και την περιποίηση των τραυμάτων.
– Για τη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας.
– Αντιδιαβητικές ιδιότητες. Έχουν γίνει εκτενείς πανεπιστημιακές έρευνες παγκοσμίως
– Κατά της υπερτροφίας του προστάτη
– Κατά της χοληστερόλης
– Κατά της φλεβίτιδας
– Κατά διαφόρων πνευμονικών παθήσεων
– Παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, προστάτη, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως:
1. (και τα άνθη) διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊακά, αιμολυτικά, καθώς για καταπολέμηση της ψαμμιάσεως (άμμος στα νεφρών) και της νεφρίτιδος.
2. Τονωτικά στην καρδιά λόγω της ουσίας κακτίνη που περιέχουν.
Αντίδοτο κατά της μέθης. Απομακρύνουν πονοκεφάλους, ναυτία ξηροστομία και άλλα.
3.Στην μαγειρική τα φύλλα παράγουν δεκάδες φαγητά με κρέας και λαχανικά για τον άνθρωπο.
4. Εκχυλίσματα φραγκόσυκου κατεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, καθώς και σε υγιή άτομα με ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ασθενείς με μη ινσουλινο-εξαρτώμενο διαβήτη που έτρωγαν βρασμένα φύλλα φραγκοσυκιάς, παρουσίαζαν μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η ινσουλίνη τους γινόταν όλο και πιο αποτελεσματική.
5. Το φυτό αυτό περιέχει σημαντικά επίπεδα διαλυτών ινών, όπως πηκτίνη. Οι ίνες που περιέχει πιστεύεται ότι ευθύνονται για την ικανότητα του κάκτου να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα των λιπιδίων. Τα βρασμένα φύλλα του κάκτου αυξάνουν την ικανότητα του να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Διατροφική αξία / 100 gr
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 41.00 kcal
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 0.73 g
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 3.60 g
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ 0.51 g
ΝΕΡΟ 87.55 g
Μεταλλικά στοιχεία
Νάτριο – Na – 5.00 mg
Μαγνήσιο – Mg – 85.00 mg
Χαλκός – Cu – 0.08 mg
Κάλιο – K – 220.00 mg
Ψευδάργυρος – Zn 0.12 mg
Σίδηρο – Fe – 0.30 mg
Φώσφορο – P – 24.00 mg
Ασβέστιο – Ca – 56.00 mg
Σελήνιο – Se 0.60 ΅g
Βιταμίνες
Β-Καροτένιο – 25.00 ΅g
Βιταμίνη C, ascorbic acid – 14.00 mg
Προ-βιταμίνη Α 2.00 ΅g_
Βιταμίνη B1 0.01 mg
Κρυπτοξανθίνη Βήτα – 3.00 ΅g
Βιταμίνη B6 – 0.06 mg
Βιταμίνη Β3 – 0.46 mg
Φυλλικό οξύ (Β9) 6.00 ΅g
Ριβοφλαμίνη (Β1) 0.06 mg
Βιταμίνη Α, 43.00 IU
πηγή: iatrikathemata.gr