Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε ένα τόπο που είναι πολύ εύκολο να βρούμε μη μολυσμένη τσουκνίδα!
Η τσουκνίδα είναι ένα χόρτο-λαχανικό που έχει πολλά οφέλη. Περιέχει σίδερο -ασβέστιο-και τις βιταμίνες Α- Β2- Κ- Ε και C, είναι πλούσια σε μέταλλα και Ω3,6 και πρωτεΐνες. Είναι ένα φάρμακο για την υψηλή πίεση, αρθρίτιδα, φτιάχνει το στομάχι και κάνει καλό για όλα τα προβλήματα του δέρματος,αναρρώνει και δυναμώνει το σώμα και καθαρίζει το αίμα. Ακόμα όταν ταΐζουμε τις κότες μας με ξεραμένα φύλλα από τσουκνίδα προωθεί την ωοτοκία.
Στην Ολλανδία φτιάχνουμε ένα είδος τυρί με τσουκνίδα και υπάρχουν πολύ τρόποι να χρησιμοποιούμε την τσουκνίδα στη κουζίνα μας! Ας πάμε στους κήπους μας να μαζέψουμε τσουκνίδα ,τώρα που το φυτό φύτρωσε παντού και είναι ακόμα τρυφερό!! Πώς; …πιάνουμε το φυτό από την κορυφή και κόβουμε μόνο το απάνω μέρος, περίπου 10 εκτ. (τα πιο τρυφερά φύλλα) με ψαλίδι. Άμα θέλετε βάζετε γάντια. Πρέπει να κόψουμε αρκετά επειδή, όπως το σπανάκι, λιγοστεύει πολύ στο μαγείρεμα . Πλένουμε τα φυτά σε νερό ( με γάντι ) και τα κόβουμε μικρά με μαχαίρι η ψαλίδι. Τώρα είναι έτοιμο για μαγείρεμα . (Κρατάει και στο ψυγείο για μερικές μέρες.)
Ένα πιάτο πολύ νόστιμο και εύκολο είναι να τα μαγειρεύουμε μαζί με τις πατάτες όταν φτιάχνουμε πουρέ. Για 4 άτομα βάζουμε περίπου 5 -6 μεγάλες πατάτες κομμένες ,μπορείτε να βάλετε και 1-2 μεγάλα καρότα για έξτρα βιταμίνες και γεύση, μισό κρεμμύδι και 2-3 χέρια γεμάτα τσουκνίδα, τα βράζουμε όλα μαζί και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με 1 κουταλιά βουτύρου, λίγο γάλα, 1-2 κουταλιές λάδι, πιπέρι και αλάτι . Αυτός ο πουρές θα είναι πράσινος !
Επίσης μπορούμε να τα προσθέσουμε σε όλες τις σούπες , σπανάκι, σπανακόπιτες βράζοντας τα φυτά από την αρχή με τα άλλα υλικά. Η τσουκνίδα πρέπει να βράσει περίπου 20 λεπτά για να είναι έτοιμη.
Φυσικά θα κόψουμε και τσουκνίδα για τσάι , θα ξεράνουμε τα φυτά σε ένα μέρος ξερό και δροσερό. Μπορούμε να τα ανακατεύουμε με άλλα βότανα, το τσάι με τσουκνίδα είναι εξαιρετικά δυναμωτικό και υγιεινό!
Ας μην πάει χαμένο αυτό το τόσο σπουδαίο και ωφέλιμο φυτό!
How to use nettle…
We are lucky to live in a place where we can easily find unpolluted nettle! Nettle is a vegetable with many benefits! It contains iron-calcium-vitamines like A-B2-K-E and C, it is rich in protienes, minerals and Ω3 and 6.It is a medicine used against high blood pressure,
arthrose,helps with stomach problems and all skin diseases,it strenghthens the body and cleans the blood.If we feed our hens dried nettle leaves, they are very likely to make more eggs!
In Holland we make a kind of cheese with nettle and there are many ways to use this healthy vegetable in our kitchen.
So let’s go outside and pick some nettle,now that the plants are growing everywhere and it is still tender! How? We take the plants by the top (if you prefer with gloves) and cut just the upper part, about 10 cm, which is the most tender, with scissors. We will have to collect quite a lot as it shrinks, like spinach, while cooking. We wash the plants (with gloves ) and cut them with scissors or a knife – now it is ready for use. We can also keep the plants in the fridge for some days.
A very tasty and easy dish is to make mashed patatoes with nettle. For 4 people we will need about 5-6 potatoes, cut in pieces, 1 or 2 big carrots, for extra taste and vitamines, half an onion and 2-3- hands full of nettle. We boil all the vegetables together until they are cooked, then pour most of the water and mix the vegetables in a blender. We add salt, pepper, 1 big spoon of butter, 1 or 2 spoons of olive oil and some milk until the puree is soft and creamy. It will have a nice green colour. We can also mix it with spinach, use it in spinachpies and add it to all soups. Nettle has to boil for about 20 minutes to be ready.
Of course we will also cut nettle for our herbal tea! We let the plants dry in a dry and cool place and mix it with all kinds of different herbs. It will make our tea rich in vitamines!
Let’s not waste this healthy and important vegetable- herb!!
Anna Apostolaki