Σε μια πρώτη ανάγνωση ο καθένας αντιλαμβάνεται πως είναι δύσκολο αυτά τα δύο πράγματα να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Και όμως έχουν… την απάντηση στο ερώτημα μας δίνει ο Λευτέρης Πολυκρέτης.
Ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα έχει σχέση με την Αμοργό ;
Δίπλα στον παλαιό ναό του Αγίου Ανδρέου ( κτίσθηκε από το 1836 έως το 1843 ), βρίσκεται ο νέος Ιερός Ναός του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων.
Είναι ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα και τρίτος μεγαλύτερος των Βαλκανίων μετά τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και εκείνον του Αγίου Αλεξάνδρου στη Σόφια.
Ο κεντρικός τρούλος έχει ύψος 46 μέτρα. Οι διαστάσεις του είναι 60 μ. μήκος, 52 μ. πλάτος και 46 μ. ύψος. Το συνολικό εμβαδό της εκκλησίας είναι 2.500 τ.μ.
( Τα στοιχεία που παραθέτω είναι από την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» σε ένα αφιέρωμα με τίτλο ‘ Φτιάχνοντας τον Άγιο Ανδρέα , 24 Νοεμβρίου 2018 ‘ )
Θεμελιώθηκε την 1η Ιουλίου 1908 από τον Βασ. Γεώργιο Α’
Πλην όμως το έργο …βάλτωσε !
1948 : στις 31 Μαΐου προκηρύσσεται εξαρχής νέος διαγωνισμός. Στις 9 Αυγούστου εγκρίθηκε η μελέτη του αρχιτέκτονα – ναοδόμου Γεωργίου Νομικού από την Αμοργό και φαίνεται να εγκαταλείπονται οριστικά τα προηγούμενα σχέδια του Γάλλου Ρομπέρ, που ήταν ο νικητής του πρώτου διαγωνισμού.
1950 : Δύο σχεδόν χρόνια όμως διαφωνούσε η επιτροπή ανέγερσης που είχε συστήσει το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διότι ήταν υπέρ των σχεδίων του Ρομπέρ αν και ήταν εξαιρετικά δυτικότροπα. Και τελικά επιβάλλει με απόφασή του στις 21 Οκτωβρίου να εφαρμόσει τα σχέδια Ρομπέρ με τις κατάλληλες προσαρμογές.
Εμίλ Ρομπέρ : Γάλλος αρχιτέκτονας ( 1865-1922) νικητής του Α’ διαγωνισμού , δεν έζησε να δεί το έργο του τελειωμένο.
Είναι δύσκολο να συνοψίσει κανείς σε λίγες γραμμές το έργο του εκλιπόντος αρχιτέκτονα Γεωργίου Νομικού ( 1905-2003 ) και ακόμη πιο δύσκολο να προσδιορίσει το μέγεθος της προσφοράς του στην ορθόδοξη ναοδομία του 20ου αιώνα.
Συνολικά ασχολήθηκε με την μελέτη και επίβλεψη περισσοτέρων από 200 ναών σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό διαφόρων μορφών , τύπων και μεγεθών.
Η υπόθεση έληξε 46 (!) χρόνια μετά , το 1950 με σχετική τελεσίδικη απόφαση του υπουργείου για τροποποίηση των σχεδίων του αρχικού νικητή σε πιο ορθόδοξα μονοπάτια γιατί τα σχέδια του Ρομπέρ δεν απέδιδαν το πνεύμα της ορθοδοξίας και της Ελληνικότητας αλλά παρέπεμπαν σε ναούς της Δύσης. Τελικά ο Νομικός έβαλε τη σφραγίδα του και ο περικαλλής ιερός ναός του Αγίου Ανδρέου στη Πάτρα αναφέρει ως αρχιτέκτονες τον Γεώργιο Νομικό και ….
Τώρα τι λέτε έχει σχέση ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα με την Αμοργό.
Η Απάντηση είναι ΝΑΙ !!
Το 1974 στις 26 Σεπτεμβρίου , ο ναός εγκαινιάστηκε επίσημα , λίγα χρόνια μετά την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου.