Βραδιά μνήμης, συγκίνησης, τιμής, προσφοράς και δημιουργίας, το Σάββατο 28 Αυγούστου στην Αμοργό, στην εκδήλωση «Η Αμοργός τιμά τους Δασκάλους της» που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα του νησιού στο περιβάλλοντα χώρο του παλαιού Σχολαρχείου.
Ο συμβολισμός του χώρου της εκδήλωσης ισχυρός καθώς το Ιστορικό Ελληνικό Σχολείο που ιδρύθηκε το 1829 με δαπάνες της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σχολεία της ελεύθερης Ελλάδας, θα φιλοξενήσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού.
Ο Δήμος Αμοργού κατέγραψε την ιστορική πορεία του Ελληνικού Σχολείου, τίμησε τους παλαιότερους εν ζωή διευθυντές του και παρουσίασε το σχέδιο μετατροπής του σε Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Αμοργιανοί και επισκέπτες σε ένα ταξίδι λέξεων και εικόνων που φώτισε την Ιστορία της Αμοργού και άνοιξε παράθυρο στο μέλλον.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιος και ο ΠανοσιολογιότοςΚαθηγούμενος της Μονης ΧοζοβιωτίσσηςΑρχιμανδρίτης Σπυρίδων Δεναξάς αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στην πολύτιμή προσφορά του Μοναστηριού στην Παιδεία και την Εκπαίδευση της Αμοργού. Όχι μόνο με την Ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου αλλά και με τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες των Δασκάλων του νησιού για παιδαγωγική και πολιτιστική ανάπτυξη.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας σε μήνυμα του που ανάγνωσε η Αμοργιανή συνεργάτιδα του κ. Κωνσταντίνα Μαύρου τόνισε πως «ένα διαχρονικό όραμα για τον τόπο της Αμοργού, η μετατροπή του παλαιού Σχολαρχείου σε Δημοτική Βιβλιοθήκη, μετουσιώνεται σε έργο μέσα από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση»και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στο δικό της μήνυμα εξήρε το παράδειγμα της Αμοργού καθώς «η μετατροπή του Σχολαρχείου σε σύγχρονη βιβλιοθήκη, δεν συνιστά απλώς την αλλαγή χρήσης ενός ιστορικού κτηρίου, αλλά την καταξίωση και την αναγνώριση της σημασίας του. Στο Σχολαρχείο που ιδρύθηκε το 1829 –δαπάναις της Ιεράς Μονής της Χοζοβιωτίσσης– διδάχτηκαν πολλές γενιές Αμοργιανών, από άξιους δασκάλους, και συνέχισε στις μέρες μας να λειτουργεί ως σχολείο, επιτελώντας τον μορφωτικό του ρόλο. Αυτόν προεκτείνει σήμερα μετατρεπόμενο σε Δημοτική Βιβλιοθήκη».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ.Νικόλαος Συρμαλένιος που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμοργίνων και αντιδήμαρχος Καλλιθέας κα Άννα- Γιαννακού Πάσχου. Συγχαρητήρια μηνύματα προς το Δήμο για την εκδήλωση απέστειλαν ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Ιωάννης Βρούτσης, η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κα Κατερίνα Μονογιού, ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φίλιππος Φόρτωμας και ο πρωήν Δήμαρχος Αμοργούκ. Νικόλαος Φωστιέρης.
Ο δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος στην ομιλία του χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μια «βραδιά ιστορικής μνήμης και τιμής. Στεκόμαστε εδώ, στο παλιό Σχολαρχείο, στο χώρο που λειτούργησε το Ιστορικό Ελληνικό Σχολείο Αμοργού και αποτίουμε φόρο τιμής στους Δασκάλους μας. Στους σκαπανείς της γνώσης. Στους φωτοδότες του πνεύματος και της ηθικής. Σε εκείνους, που σε χαλεπούς καιρούς κράτησαν άσβεστη την φλόγα της Παιδείας, και μεταλαμπάδευσαν στις γενιές των Αμοργιανών την πίστη αρχικά για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία και στην ιστορική πορεία την Αξία για μια καλύτερη ζωή μέσα από τη γνώση και την εκπαίδευση.Στις γενιές που διακρίθηκαν για την φιλομάθεια, την επιμέλεια, την επίδοση και το ήθος τους και έγιναν διαχρονικά οι καλλίτεροι πρεσβευτές της Αμοργού σε κάθε γωνιά της οικουμένης και σε κάθε τομέα της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού. Στην μαθητική νεολαία της Αμοργού, που ακόμα και στις μέρες μας ξεχωρίζει για την προσπάθεια, το ήθος και τις επιδόσεις της παρά τις χρόνιες ελλείψεις και την αστάθεια του εκπαιδευτικού συστήματος που βιώνει σε ένα απομακρυσμένο τόπο. Η σημερινή εκδήλωση είναι το ελάχιστο. Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους Δασκάλους μας. Οφείλουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ. Υποκλινόμαστε στο πάθος τους, στην αγάπη τους, στην δύναμη της ψυχής τους, στην αυτοθυσία τους, να μορφωθεί η νεολαία μας, να μείνει ζωντανή η ιστορία μας, να έχει μέλλον ετούτος εδώ ο τόπος. Η Αμοργός μας. Ομοίως υποκλινόμαστε και δοξάζουμε την Χάρη της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και τους φωτισμένους μοναχούς για την ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου, την επιχορήγηση της λειτουργίας του, αλλά και για την ίδρυση και λειτουργία του οικοτροφείου, το οποίο έδωσε την δυνατότητα να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο παιδιά από κάθε άκρη της Αμοργού αλλά και των γύρω νησιών. Ευχαριστούμε τέλος και όλους εκείνους τους επιφανείς και αφανείς Αμοργίνους, ως επί των πλήστων πρώην μαθητές του Ιστορικού Σχολείου που με τα ευεργετήματά τους και τις υπηρεσίες τους κράτησαν ζωντανά και το Ελληνικό Σχολείο αλλά και το σύνολο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού μας στον πολυτάραχο 20ο αιώνα.»
Ο δήμαρχος Αμοργού στη συνέχεια ανακοίνωσε επίσημα πως στο κτίριο που λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας θα λειτουργήσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού και παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εμβληματικού έργου ευχαριστώντας τον Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα και την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, «που αγκάλιασαν με θέρμη την πρόταση μας και με αγαστή συνεργασία όλων των πλευρών, υπουργείου, Επιτροπής και Δήμου χρηματοδοτείται ένα έργο ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής ανάπτυξης για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας». Το έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τη πρόσκληση ΑΤ14 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης με Τίτλο: Ελλάδα 1821- Ελλάδα 2021, είναι προϋπολογισμού 620.000€ και περιλαμβάνει τρία υποέργα.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος μίλησε για το χρέος και την ευθύνη προς τους φωτισμένους προγόνους μας και την επόμενες γενιές ιστορικών και μαθητών: «Φιλοδοξία μας είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη να γίνει το κύτταρο γνώσης και ο θεματοφύλακας της ιστορική μας ταυτότητας και συνέχειας. Μαζί με την Αρχειακή Συλλογή θα είναι η καρδιά και το πνεύμα της Αμοργού. Η κιβωτός της Ιστορίας της Αμοργού αλλά και η πυξίδα για το μέλλον μας. Ότι ακριβώς ήταν και είναι οι Δάσκαλοι μας. Η γνώση είναι η δύναμη ενός τόπου. Και η Βιβλιοθήκη ως κυψέλη γραμμάτων και πολιτισμού είναι το όπλο και ο οδηγός που θα φέρει το νέο όραμα για την Αμοργό που αγαπάμε. Το Εργο αυτό είναι το Χρέος και η Ευθύνη απέναντι στους προγόνους μας, αλλά και στα παιδιά μας. Στις επόμενες γενιές αλλά και στους ιστορικούς του παρόντος και του μέλλοντος. Η υποχρέωση μας να καταστήσουμε αυτόν τον θησαυρό λειτουργικό, χρηστικό, προσβάσιμο. Είμαι σίγουρος πως θα φανούμε αντάξιοι και θα σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης που μας κληροδοτεί η ιστορία της πατρίδας μας. Γιατί, χρέος μας είναι να φωτίζουμε την Ιστορία μας, να την μελετάμε, να «μιλάμε» μαζί της και να οραματιζόμαστε για την …. ΑΓΑΘΗ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ.»
Η ξεχωριστή βραδιά συνεχίστηκε με την ιστορική αναδρομή του Ελληνικού Σχολείου από τη φιλόλογο-γλωσσολόγο Νεκταρία Πρασίνου, που παρουσίασε και το σύνολο της εκδήλωσης, τη Θεολόγο-π.ΔιευθύντριαΓυμνασίου-Λυκειακών Τάξεων Αμοργού κα Μαρία Φιτσώρου και τον Θεολόγο και Διευθυντή του ΕΠΑΛ Αμοργού κ.Ανδρέα Αργυρόπουλο. Έντονη συγκίνηση και δυνατές αναμνήσεις προκάλεσαν στους παριστάμενους οι ομιλίες δύο παλαιών μαθητών του Ελληνικού Σχολείου Αμοργού, του κ. Νικόλαου Δενδρινού και του πατέρα Παρασκευά Δεσποτίδη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών για την πολυετή προσφορά τους στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Αμοργού στους: πρεσβύτερο Μάρκο Δεσποτίδη, καθηγητή-Γυμνασιάρχη κ.Νικόλαο Πράσινο και καθηγητή-Γυμνασιάρχη κ.Μιχαήλ Μωραϊτάκη.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αμοργού ευχαρίστησε όλους και όλες που έδωσαν το παρόν αλλά και όσους λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων «δεν κατάφεραν να είναι εδώ αλλά η σκέψη τους είναι μαζί μας» όπως είπε χαρακτηριστικά και απένειμε τιμητική πλακέτα στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιο Αρτέμη για την δεκαετιών πολύτιμη πνευματική και εκπαιδευτική προσφορά του και την υποστήριξη της μαθητικής νεολαίας της Αμοργού ως Διευθυντής του Μαθητικού Οικοτροφείου της Σαντορίνης .
Την εκδήλωση που περιλαμβάνεται στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στους οποίους έχει την τιμή να συμμετέχει ο Δήμος Αμοργού τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι σεβαστοί ιερείς του νησιού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού κ. Σταμάτης Γρίσπος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Αμοργού κα Πόπη Δεσποτίδη, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Χώρας Αμοργού κ. ΒαγγέληςΔεσποτίδης, η πρόεδρος της Ένωσης ΚαταπολιανώνΑμοργού κα Άννα Γαβαλά, η πρόεδρος της ΈνωσηςΑιγιαλιτών Αμοργού κ. Σοφία Γαβαλά, ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Αμοργού- ιατρός, κ. ΚωνσταντίνοςΜπουρνάκας, ο Διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Αμοργού κ. Κωνσταντίνος Κυπριωτάκης, ο συγγραφέας κ.Λευτέρης Πολυκρέτης, η δημοσιογραφοςκα Μίνα Μαύρου και πολλοί συμπατριώτες και φίλοι της Αμοργού.