Το πατατάτο είναι το παραδοσιακό φαγητό της Αμοργού που συνηθίζεται να σερβίρεται στις γιορτές και τα πανηγύρια του νησιού.Το γνωστό περιοδικό Γαστρονόμος θέλησε να μοιραστεί τη συνταγή του αμοργιανού πιάτου αναρτώντας την στην ιστοσελίδα του.
Τη συνταγή για πατατάτο έδωσε στον Γαστρονόμο η μαγείρισσα στον «Καφενέ του Χορευτή» στο νησί.
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το πατατάτο Αμοργού, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά ή μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τα σκόρδα και το κρέας και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το κρέας.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
- Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να αρχίσει το φαγητό να βράζει.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό να καλύψει το κρέας, ρίχνουμε την κανέλα και αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα.
- Προσθέτουμε και τις πατάτες και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, να γίνει το κρέας, να μελώσει το φαγητό και να μείνει με μια πηχτή σαλτσούλα. Αν χρειαστεί, κατά το μαγείρεμα προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Βγάζουμε το ξυλάκι κανέλας και σερβίρουμε το πατατάτο Αμοργού.
Πηγή: gastronomos.gr