Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μετόχι πλέον της μονής της Χοζοβιώτισσας, βρίσκεται ψηλά στα 500 μέτρα υψόμετρο, κάτω από τον Κρούκελο στην Αιγιάλη και είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αμοργού.
Ο ναός χρονολογείται από την περίοδο της εικονομαχίας και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του.
Εορτάζει δύο φορές το χρόνο, στις 8 Μαΐου (Σύναξις της αγίας κόνεως της εκπορευομένης εκ του τάφου του Ιωάννου του Θεολόγου) και στις 26 Σεπτεμβρίου όπου τιμάται η μνήμη του.
Το amorgos-news βρέθηκε στο τελευταίο μεγάλο αμοργιανό πανηγύρι του καλοκαριού και σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα ένος πανηγυριού που πραγματοποιείται αμετάβλητο όπως τα παλιά χρόνια.
Το πανηγύρι ξεκινάει με τον εσπερινό το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου.
Ο Θεολόγος απέχει περίπου 1 ώρα από την Λαγκάδα μέσου ενός όμορφου μονοπατιού μέσα πουρνάρια και άλλα δέντρα και με θέα την Λαγκάδα και τις κορυφές του Κρούκελου.
Τα γαϊδουράκια, απαραίτητο μέσο μεταφοράς των προμηθειών και μερικών πιστών.
Η ανατολική όψη του ναού.
Μετά το πέρας της λειτουργίας του εσπερινού οι πιστοί θα κεραστούν βραστό κατσίκι με ρύζι, πατάτες και λαχανικά που έχει ετοιμάσει ο αρχιμάγειρας του πανηγυριού Γιώργος Βασσάλος με την βοήθεια και άλλων Αμοργιανών αλλά και ντόπιο κρασί.
Ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Καραΐσκος, χαιρετάει τον Πατήρ Αντώνιο Δεσποτίδη.
Στο πανηγύρι βρέθηκε και ο εκπρόσωπος του Authentic Big Blue και δημοσιογράφος, Αντώνης Κυρίκος.
Ο ήλιος δύει και οι εναπωμείναντες από τον εσπερινό θα παραμείνουν όλη την νύχτα στον Θεολόγο για να βοηθήσουν στην προετοιμασία του πατατάτου, που θα προσφερθεί στους πιστούς την επόμενη μέρα. Το μοναστήρι δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και όλα γίνονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο όπως εδώ και αιώνες. Μαγείρεμα στη φωτιά, νερό από την στέρνα και φωτισμός από κεριά.
Η κατανυκτική ατμόσφαιρα σε γυρίζει σε περασμένες εποχές.
Η προετοιμασία ξεκινάει με το κόψιμο κρεμμυδιών, σκόρδων και των πατάτων.
Το καζάνι μπαίνει στην φωτιά με λάδι και κρασί, για να τσιγαριστούν τα υλικά του πατατάτου.
Το ανακάτεμα του κρέατος και των υπόλοιπων υλικών ώστε να μην κολλήσουν στο καζάνι, είναι μια επίπονη και κουραστική δουλειά και έτσι όλοι βοηθάνε αλλά με κέφι.
Έχει φτάσει πλεόν νύχτα στο μοναστήρι του Θεολόγου και τα καβουρδισμένα υλικά είναι έτοιμα για να βράσουν σε 2 μεγάλα καζάνια, αφού προστεθεί τοματοπελτές και φυσικά τα απαραίτητα μπαχαρικά του πατατάτου όπως η κανέλλα.
Τα καζάνια θα μείνουν να σιγοβράζουν για αρκετές ώρες την νύχτα.
Περίπου στις 7.00 το πρωί θα ξεκινήσει η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά το τέλος της οποία θα προσφερθεί άρτος και τράπεζα στους πιστούς και στους επισκέπτες.
Οι ιερείς κάνουν περιφορά της εικόνας του Αγίου Ιωάννη και έπειτα θα ευλογήσουν τον χώρο των μαγειρίων.
Ο κόσμος απολαμβάνει το παραδοσιακό αμοργιανό φαγητό, το πατατάτο.
Τα γαϊδουράκια ποζάρουν στον φακό των επισκεπτών.
Στο τέλος ο Γιώργος Βασσάλος θα προσφέρει κηρήθρα με μέλι από τα μελίσσια του.
Σε κάτι τέτοιες περιστάσεις ανακαλύπτει κανείς τι θα πει Αμοργός. Παράδοση, φιλοξενία, καλό φαγητό, άγριο τοπίο με ψηλά βουνά και δέντρα, απέραντο γαλάζιο, απλοί άνθρωποι, ομορφιά!