Κάθε γωνιά της Χώρας κρύβει τη δική της ιστορία! Όλα όσα έχουν ζήσει οι Αμοργιανοί από τα παλιά χρόνια έχουν αποτυπωθεί στα αξιοθέατα που παραμένουν σε καλή κατάσταση και «περιμένουν» όλους εσάς να τα επισκεφτούν.
Από τα πρώτα που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το Κάστρο με τις Πολεμίστρες το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της πόλης. Κτίστηκε το 13Ο αιώνα από τον Ιερεμία Γκύζη και στην είσοδό του θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Η Χώρα της Αμοργού διαθέτει το δικό της μουσείο! Πρόκειται για τον πύργο του Γαβρά, ένα όμορφο αρχοντικό βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής που κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Μέσα σε αυτό θα δείτε γλυπτά και επιγραφές από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στο νησί.
Μοναδικές είναι και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες της Χώρας. Να δείτε την Κερά – Λεούσα με την θαυμάσια εικόνα της Παναγίας, τον Άγιο Θαλαλαίο, τον Άγιο Θωμά, τον Σταυρό, την Μητρόπολη, τους Άγιους Πάντες και τη δισυπόστατη εκκλησία της Μεταμόρφωσης – Αγίου Στεφάνου. Αξιοθαύμαστη και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου κάτω από το Κάστρο.
Η Αμοργός μετρά αρκετές «πρωτιές». Μια «πρωτιά» που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως το πρώτο Γυμνάσιο στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821 ιδρύθηκε στην Αμοργό! Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε το 1829 με δαπάνη της Μονής της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας όπως αναφέρει και η σχετική επιγραφή!
Κοντά στην Μητρόπολη θα βρείτε και το εκκλησιαστικό μουσείο “Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος”. Μέσα σε αυτό θα υπάρχουν δεκάδες εκκλησιαστικά κειμήλια τα οποία χάρις στην ευλάβεια κάποιων ανθρώπων περισυνελέγησαν και διαφυλάχτηκαν για χρόνια έως ότου βρουν “στέγη” στο συγκεκριμένο μουσείο. Πολύ σημαντικό κομμάτι της έκθεσης αποτελεί και η συλλογή των 50 περίπου παλαιτύπων βιβλίων του ναού της Επισκοπής που αντιπροσωπεύουν όλους τους ελληνικούς οίκους της Βενετίας από το 1588 έως και το 1820. Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου μουσείου ανήκει στον Πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Λ. Συνοδινό,τ. Πρωτοσύγκελλο της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Γεώργιο Ν.Θεολογίτη, Αρχιερατικό Επίτροπο Αμοργού με την ευλογία και την ενθάρρυνση του Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου Αρτέμη.
Νησί των Κυκλάδων χωρίς ανεμόμυλους δεν νοείται! Για τουλάχιστον 300 χρόνια στην Αμοργό λειτουργούσαν περίπου 35 ανεμόμυλοι και ο καθένας εξυπηρετούσε 99 κατοίκους. Στην Χώρα θα συναντήσετε μερικούς από αυτούς. Οι ανεμόμυλοι ήταν έτσι κατασκευασμένοι ώστε να δουλεύουν με το φύσημα οποιουδήποτε αέρα. Η βουνοπλαγιά με τους ανεμόμυλους είναι από τα μέρη που θα θελήσετε να φωτογραφηθείτε και φυσικά να ποστάρετε!
Σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να εντοπίσετε κάποια από αυτά τα αξιοθέατα να κάνετε μια στάση στα μαγαζάκια της Χώρας και να ρωτήσετε τους ντόπιους! Θα σας καλωσορίσουν και με μεγάλη προθυμία θα σας δείξουν το σωστό δρόμο!