Το έθιμο του Καπετάνιου αναβίωσαν οι Αμοργιανοί στην Λαγκάδα και όλα θύμιζαν τον παλιό καιρό…
Γύρω στις 10.30 η παρέα των νέων μαζί με τα όργανα αναχώρησαν για την Παναγιά την Επανωχωριανή. Εκεί διάλεξαν και έντυσαν τον Καπετάνιο, Εμμανουήλ Βασσάλο. Ο Αντώνης Γιαννακός (βιολί – τραγούδι), ο Μανώλης Νομικός (λαούτο) και ο Αντώνης Θεολογίτης (τραγούδι) συνόδευσαν την παρέα από την πρώτη στιγμή. Οι χοροί, τα τραγούδια και τα κεράσματα έδιναν και έπαιρναν. Όλο ο κόσμος απήλαυσε την γιορτινή ατμόσφαιρα, το κρασί και τα τηγανιτά ψάρια προσφορά του Σταμάτη Βεκρή.
Πέρασαν οι Απόκριες, πάνε και οι τυρινάδες,
Ήρθε η Αγιά Σαρακοστή με τις εφτά εβδομάδες…
Με αυτή την παραδοσιακή μαντινάδα ο καπετάνιος και η παρέα του πήρε το δρόμο πίσω για το χωριό. Όταν ο Καπετάνιος συνάντησε την Καπετάνισσα, Ειρήνη Βασσάλου οι νεαροί δεν δίστασαν να κολακεύσουν τα κορίτσια τραγουδώντας όμορφες μαντινάδες για τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Όλοι έγιναν μια παρέα και περιηγήθηκαν στα σοκάκια του χωριού. Η Λαγκάδα είχε φορέσει τα γιορτινά της. Οι κάτοικοί της άλλωστε είχαν φροντίσει από τις προηγούμενες ημέρες να είναι όλα καθαρά και ασβεστωμένα. Η υποδοχή της πομπής από όλους έγινε με χαμόγελα, κεράσματα, δυναμιτάκια και ρακές.
Γύρω στις 2 η πομπή έφτασε στη Λόζα. Εκεί τους περίμενε ένα μεγάλο καζάνι γεμάτο κοφτό μακαρονάκι με σουπιές και πολύ χορό. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με τη μαγειρική τους συνεισέφεραν αφιλοκερδώς ο Χρήστος Συνοδινός, Δημήτρης Συνοδινός (επίτροπος) και Δημοσθένης Θεολογίτης. Οι τρεις τους μαγείρεψαν και το βραστό κρέας το οποίο προσφέρθηκε αργότερα το βράδυ.
Η ατμόσφαιρα ήταν άκρως γιορτινή το κέφι παρέμεινε αμείωτο μέχρι το βράδυ! Όλα τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και πρόσφεραν και αυτά με της σειρά του ό,τι μπορούσαν στον κόσμο που τίμησε το χωριό με την παρουσία του. Η Δεναξά Ποθητή και η Ειρήνη Γαβαλά έφτιαξαν και πρόσφεραν 300 ξεροτήγανα και αντίστοιχα το ζαχαροπλαστείο «Τρατάρισμα» 300 καλτσούνια. Ο φούρνος της Λαγκάδας, του Βασσάλου είχε φτιάξει «Σαρακοστές» τις οποίες ο κόσμος αγόρασε με ευχαρίστηση καθώς όλα τα έσοδα δόθηκαν για την διοργάνωση.
Όλο το χωριό συνέβαλε στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης παράδοσης με δωρεές και προσφορές. Αξίζει να σημειωθεί πως την όλη διοργάνωση είχε αναλάβει μια μικρή ομάδα νέων του χωριού με μοναδικό σκοπό να ευχαριστηθεί όλο το χωριό και οι Αμοργιανοί το μοναδικό αυτό έθιμο.
Ευχαριστούμε την Isabella D.Reyna για το εκπληκτικό ασπρόμαυρο φωτορεπορτάζ
ευχαριστούμε και την Ιωάννα Συνοδινού για τις παρακάτω φωτογραφίες