Στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού, όπου συμμετέχουν παραγωγοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες από 16 χώρες, η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στον πολιτισμό και τη γαστρονομία του νησιού.
Η ημέρα ξεκίνησε με την καθιερωμένη πολιτιστική δραστηριότητα, που περιλάμβανε ξενάγηση στην πανέμορφη Χώρα της Αμοργού. Πρώτος σταθμός ήταν το «Καλογερικό», το περίφημο μπαλκόνι της Χώρας, από όπου αποκαλύπτεται το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Ακολούθησε επίσκεψη στα τρία σημαντικά μουσεία της Χώρας:
- Το Εκκλησιαστικό Μουσείο “Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος”,
- Το Λαογραφικό Μουσείο στο ιστορικό σπίτι του Πάσαρη, και
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο στο αρχοντικό του Γαβρά.
Οι επισκέπτες απόλαυσαν τοπικές νοστιμιές στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Καλλιστώ και γνώρισαν τη διαδικασία παραγωγής φρέσκου ελαιολάδου στο λιοτρίβι του νησιού. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε στα Κατάπολα, όπου επισκέφθηκαν την Παναγία την Καταπολιανή, κοντά στην αρχαία πόλη της Μινώας.
Το βράδυ, οι εργασίες του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένες στη γαστρονομία.
Ο κ. Γιώργος Πίττας, ιδρυτής των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, μίλησε για τα μοναδικά τυριά των Κυκλάδων, ενώ οι κυρίες Τριπιντίρη και Καράμπελα παρουσίασαν τη γαστρονομική παράδοση της Λέσβου, με έμφαση στην ελιά και το λάδι. Ακολούθησε γευσιγνωσία με τρία εξαιρετικά ελαιόλαδα από το όμορφο νησί της Λέσβου.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα εκλεκτό δείπνο στο εστιατόριο Αμβροσία του ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa, όπου οι συμμετέχοντες απόλαυσαν αυθεντικές γεύσεις της Αμοργού.
Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού συνεχίζει να αναδεικνύει την πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα του νησιού, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες.