Το βιβλίο μαγειρικής “Αμοργιανές μεθυστικές γεύσεις” που κυκλοφόρησε από τις “Εκδόσεις Αμοργός” με συνταγές Αμοργιανών παραδοσιακών φαγητών και όχι μόνο, θα το βρείτε στα καταστήματα Amorgion shop στην Αιγιάλη και τα Κατάπολα.Για σήμερα προτείνουμε καλαμάρια γεμιστά στον φούρνο…
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ
1.200 κιλό καλαμάρια μεγάλα
½ κιλό ρύζι σπυρωτό
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι
2 λεμόνια
Λίγο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
¼ κιλό ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες
Πατάτες προαιρετικά
Οδοντογλυφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΝ
Πλένουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας το κόκαλο – ζελατίνη και το κεφάλι με τα χαλιά από το κυρίως σώμα. Τα σώματα των καλαμαριών τα βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίξουν και τα κεφάλια και χαλιά τα κόβουμε κομματάκια αφού αφαιρέσουμε στόμα, μάτια και σκληρά μέρη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΕΜΙΣΗΣ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και το κρεμμύδι να τσιγαρισθούν. Προσθέτουμε τα μικρά κομμάτια από τα κεφάλια των καλαμαριών και ανακατεύουμε 5 λεπτά να σωταρισθούν. Προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις μισές ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, τον άνηθο ή μάραθο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 2 κούπες νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και το βράζουμε για 15 λεπτά. Κατεβάζουμε την γέμιση από την φωτιά να κρυώσει λίγο, με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα καλαμάρια και με μια οδοντογλυφίδα κλείνουμε το άνοιγμα του καλαμαριού να μην φύγει το ρύζι.
Τοποθετούμε τα καλαμάρια στο ταψί. Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό ενός λεμονιού, τις άλλες μισές ντομάτες, λίγο αλάτι και πολύ λίγο πιπέρι, 2 κούπες νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά και περιχύνουμε τα καλαμάρια.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.
Μπορούμε εάν θέλουμε να προσθέσουμε γύρω από τα καλαμάρια πατάτες κομμένες για φούρνο.
Σερβίρουμε τοποθετώντας το καλαμάρι στην μέση του πιάτου και γύρω πατάτες.
Καλή σας όρεξη!