Στην ανοιξιάτικη, πανέμορφη Πάτρα, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος & του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων πραγματοποιήθηκε σε Έκτακτο Φιλολογικό Βραδινό, την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στην Αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάτρας η παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Π. Βεκρή με τίτλο: «Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν’ ανθίσουν», «Εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ».
Το βιβλίο παρουσίασαν εξαιρετικά, η Θεολόγος – Λογοτέχνης Λία Μωραϊτάκη – Περδετζόγλου, η Φιλόλογος Ήρα Κουρή, και ο Συγγραφέας Λευτέρης Πολυκρέτης, εμπνευστής και άξιος διοργανωτής της εκδήλωσης. Το συντονισμό είχε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Μαργαρίτης. Το κοινό, που αποτελούσαν Αμοργιανοί (με το Προεδρείο του Συλλόγου Καταπολιανών και Γιαλίτες), Λέσβιοι, Πατρινοί, παλιοί και καινούργιοι φίλοι, με ρίζες και μνήμες της Μικρασίας, απήλαυσε τις υπέροχες εισηγήσεις των ομιλητών και διαπιστώθηκε πως η ιστορία του λησμονημένου ηγέτη των Κυδωνιών Ιωάννη Δημητρακέλλη Οικονόμου, πάντα εμπνέει και συγκινεί. Μίλησαν εκτός προγράμματος και από καρδιάς ο Λογοτέχνης Σταύρος Ιντζεγιάννης και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παμμικρασιατών Μ. Αλατσατιανός.
Ένα απόσπασμα από την εισήγηση της Θεολόγου – Λογοτέχνιδος Λίας Μωραϊτάκη – Περδετζόγλου:
«Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν’ ανθίσουν» !
Με αυτό τον τίτλο η Ειρήνη Βεκρή έδωσε στη νεοελληνική λογοτεχνία, ένα εξαίρετο έργο, το οποίο επιβεβαιώνει πως παρά τα προβλήματα και τις οικονομικές κρίσεις της εποχής μας, το ταλέντο και η έμπνευση των Ελλήνων δημιουργών είναι σε άνθιση.
Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου αποτέλεσε η προκήρυξη του 4ου λογοτεχνικού διαγωνισμού, του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Ν. Ιωνίας, με θέμα τη συγγραφή μιας προσωπικότητας του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Το έργο της κας Βεκρή επάξια, έλαβε ομοφώνως το 1ο βραβείο.
Εκτός από το θαυμάσιο περιεχόμενο του, το βιβλίο ξεχωρίζει και για τον υπέροχο τρόπο γραφής του. Ταξιδεύει τον αναγνώστη στον χρόνο, του γνωρίζει τον τόπο και τους ανθρώπους, περιγράφοντας με ζωντάνια και γλαφυρότητα την ιστορία. Χωρίς περιττολογίες και υπερβολές, καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.
Σε μία εποχή που το διάβασμα λογοτεχνικών έργων, δεν αποτελεί συνηθισμένη ενασχόληση των νέων και ιδιαίτερα των εφήβων, αφού το internet, το facebook και κάθε είδους ηλεκτρονική ψυχαγωγία μονοπωλούν τον ελεύθερο χρόνο τους, θεωρώ πως το βιβλίο της κας Βεκρή, θα μπορούσε εύκολα να κεντρίσει το ενδιαφέρον του νεανικού αναγνωστικού κοινού, κερδίζοντας μία θέση στην καρδιά και στη βιβλιοθήκη τους, κάτι που μόνο ένας πραγματικά ταλαντούχος λογοτέχνης μπορεί να το πετύχει.
Αλλά ας μιλήσουμε για το περιεχόμενο του βιβλίου. Με το έργο της αυτό, η συγγραφέας αναδεικνύει μια σημαντική προσωπικότητα που έδρασε τον 18ο αιώνα, εποχή Τουρκοκρατίας, στο Αϊβαλί. Πρόκειται για τον Ιωάννη Δημητρακέλλη, τον οικονόμο που έζησε από το 1735 έως το 1791. Αυτός είναι ο άνθρωπος που έκανε ν’ ανθίσουν οι Κυδωνίες, όπως αλλιώς ονομάζεται το Αϊβαλί, αφού «αϊβά» είναι λέξη τούρκικη και θα πει: «κυδώνι», κι ήταν γεμάτη η πολιτεία από τέτοια δένδρα. Βέβαια η άνθιση στην οποία αναφέρεται η συγγραφέας, είναι η πολιτιστική ανάπτυξη, την οποία έφερε στον τόπο του, ο σπουδαίος αυτός Έλληνας.
Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα: «Μπορεί ένας άνθρωπος να ωφελήσει τόσο έναν τόπο; Είναι δυνατόν ο ένας, να επιδράσει στην ιστορία και στη μοίρα των πολλών;» Διαβάζοντας το βιβλίο της κας Βεκρή, θα πάρουμε καταφατική απάντηση. Μόνο που αν μιλάμε για πράξεις μεγάλες και σπουδαίες, χρειάζεται εκτός από αγαθές συγκυρίες, κόπος και μόχθος πολύς, γνώσεις και εμπειρίες, τόλμη και αποφασιστικότητα, εξυπνάδα και διπλωματία, θάρρος αλλά και διάκριση.
Όλα αυτά τα διέθετε ο π. Ιωάννης Δημητρακέλλης, ο οποίος αν και συγκαταλέγεται στις μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνισμού, ωστόσο οι αναφορές στο όνομα του είναι λίγες και είναι φτωχές οι ιστορικές πηγές. Άξια πολλών επαίνων η κα Βεκρή, η οποία πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα, για να συγκεντρώσει στοιχεία για το ιστορικό μυθιστόρημα της, ξεδιαλύνοντας τον μύθο από την πραγματικότητα και αποκαθιστώντας την αλήθεια για τη ζωή και τη δράση του σπουδαίου αυτού ανθρώπου.
Παρασκευάς Βεκρής (σύζυγος συγγραφέως), Άννα Γαβαλά, Λευτ. Πολυκρέτης, Κατερίνα Πολυκρέτη Ήρα Κουρή, Ειρήνη Βεκρή, Λία Μωραϊτάκη