«βαθιά μέσα στην καρδιά μου κρατώ την Αμοργό, όπου ο άνδρας μου ήταν εξόριστος επί Δικτατορίας. Εκεί πήρα ένα μάθημα προσφοράς και αλληλεγγύης μοναδικό, που το κρατάω ανεξίτηλο στην ψυχή μου. Νεαρή κοπέλα τότε, μόλις είχε γεννηθεί το τρίτο μου παιδί, ήμουν μοιρασμένη ανάμεσα στα αγαπημένα μου παιδιά, που τα άφηνα πίσω, και στον άνδρα μου που ήταν μόνος του στο μακρινό εκείνο νησί και με δάκρυα τον αποχωριζόμουν. Ποτέ δεν θα ξεχάσω την καλοσύνη των ανθρώπων εκεί, την ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη τους. Κάθε πρωί που ξυπνούσα, έβρισκα πάντοτε στο παράθυρό μου πότε ένα ποτήρι γάλα, πότε λουλούδια ή ζεστό ψωμί. Ηταν η αγκαλιά που μου έλεγε «κάνε κουράγιο, δεν είσαι μόνη, έχεις κάποιους που σε νοιάζονται». Εκεί στην Αμοργό, πήρα το μεγαλύτερο μάθημα ανθρωπιάς και ποτέ δεν το ξεχνώ.»..
Ποιος το αναφέρει αυτό; Μα η Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ιδρύτρια και πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO για θέματα που αφορούν παιδιά και πολιτισμό… Και το είχε αναφέρει πριν από αρκετά χρόνια (2015) σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα “Εθνικός Κύρηκας” και ως απάντηση στην ερώτηση “τι κρατάτε από τα πρώτα χρόνια με το σύζυγό σας;”..
Αμοργός, ένα από τα 29 νησιά του Αιγαίου που έχουν χρησιμοποιηθεί ως τόπος εξορίας. Οχι μόνο από τους ανθρώπους της επταετίας (1967-1974) αλλά και νωρίτερα. Από την εποχή του Μεταξά (δεκαετία του 30). Ιστορικά πάντως ο πρώτος εξόριστος ήταν ο Βέβιος Σειρήνος, ανθύπατος της Ισπανίας, τον οποίο στέλνει στο νησί ο Τιβέριος το 23 μ.Χ. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που έμειναν στα σκληρά χώματα του νησιού. Μάλιστα, το 2015, ο Στέλιος Κούλογλου θα γυρίσει το ντοκιμαντέρ “Απόδραση από την Αμοργό” που βασίστηκε στην ιστορία του Γιώργου Μυλωνά – υπουργού και δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου – ο οποίος πέρασε αρκετό διάστημα στο νησί των Ανατολικών Κυκλάδων..
Ομως, η ανάρτηση αυτή έχει σχέση με την Μαριάννα και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Με τον Βαρδή, πλωτάρχη τότε του Πολεμικού Ναυτικού, έζησε για οκτώ μήνες στην Αμοργό, όπου είχε εξοριστεί για την στάση του απέναντι στην Δικτακτορία.. Και σήμερα, η ισχυρή γυναίκα του πολιτισμού στην Ελλάδα με ανάρτησή της στη σελίδα του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αποδίδει φόρο τιμής στους απλούς κατοίκους της Αμοργού που την βοήθησαν εκείνη τη περίοδο. Μάλιστα, στη σελίδα της υπάρχει μια φωτογραφία από το ζευγάρι που κάθεται σε παγκάκι στην παραλία..
Τι αναφέρει; ” Η χθεσινή ημέρα ήταν μια ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες. Γιατί ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του βιώματα από εκείνη την εποχή που άφησε τη σφραγίδα της, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στη ζωή μας. Οι δικές μου μνήμες οδηγούν τη σκέψη μου στην Αμοργό, όπου νέα κοπέλα, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στην μητέρα μου να τα φροντίζει, με την καρδιά γεμάτη αγωνία αλλά προπαντός γεμάτη αγάπη, πήγαινα να συναντήσω τον άνδρα μου που ήταν εξόριστος, ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού. Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι. Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση. Όλοι τότε μαζί και ο κίνδυνος απέναντί μας. Το τότε δεν συγκρίνεται με το τώρα. Γιατί ο εχθρός, ο κίνδυνος είναι διαφορετικός. Όμως και τότε, όπως πάντα στην ιστορία μας, έτσι και σήμερα, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε”.
Πηγή: naxospress.gr