Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Σάββατο στις 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία των Καταπόλων η γιορτή της ψημένης ρακής. Μια από τις ωραιότερες εκδηλώσεις των Αμοργιανών που κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί προγραμματίζουν τις διακοπές τους με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε αυτές να συμπέσουν με τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Στη γιορτή αυτή τιμάται το τοπικό ποτό, δηλαδή η ψημένη ρακή, με το οποίο οι ντόπιοι φιλεύουν τους επισκέπτες της Αμοργού.
Αρχικά πιστοί και τουρίστες μαζεύονται γύρω στις 6.30 στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν τον εσπερινό του Αγίου Παντελεήμονος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφανίου.
Μετά τον εσπερινό και γύρω στις 9 η ώρα η γιορτή ξεκινά! Ο ερχομός των δύο χορευτικών που λαμβάνουν μέρος, ενός μικρού και ενός μεγάλου, είναι εντυπωσιακός. Οι χορευτές ντυμένοι με παραδοσιακές Αμοργιανές στολές καταφθάνουν από το Ξυλοκερατίδι στα Κατάπολα μέσω θαλάσσης. Βρίσκονται πάνω σεκαΐκια και η είσοδός του στο λιμάνι γίνεται με τη συνοδεία βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Μόλις φτάσουν, ο χορός και το γλέντι υπό τους ήχους της ζωντανής μουσικής αρχίζει! Τις φιγούρες των χορευτών «υπογράφει» ο χοροδιδάσκαλος του συνδέσμου Αμοργίνων Γιώργος Οικονομίδης.
Όλα αυτά φυσικά υπό το άκουσμα της ζωντανής μουσικής του Μάρκου Γαβρά, των παιδιών του Γιώργου και Ιάκωβου Γαβρά και του Αντωνάκη του Γιαννακού. Οι μουσικοί από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αμοργού, όπως άλλωστε και σε κάθε γιορτή, θα ξεσηκώνουν με τα νησιώτικα τους παρευρισκομένους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Εκτός από την παραδοσιακή ψημένη θα προσφέρεται κανονική ρακή, φτιαγμένη βάσει πανάρχαιας συνταγής και το γνήσιο Αμοργιανό Παστέλι σε σχήμα ρόμβου, με σουσάμι, μέλι και ένα φύλλο λεμονιού.
Εδώ και λίγες ημέρες οι Καταπολιανοί προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συγκεκριμένη ημέρα. Ιδιαίτερα μπελαλίδικο είναι το παστέλι! Οι γυναίκες πρώτα μαζεύουν το λεμονόφυλλο, έπειτα το καθαρίζουν και μετά το χρησιμοποιούν στο παστέλι το οποίο αποκτά ένα ξεχωριστό άρωμα. Το παραδοσιακό γλυκό φτιάχνεται σε αίθουσα που παραχωρεί ο Νίκος Μενδρινός από τον ψήστη Λευτέρη Πράσινο.
Όλα αυτά τα «καλούδια» παρέχονται δωρεάν από την Ένωση Καταπολιανών Αμοργού η οποία είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση της γιορτής.
Η γιορτή της ψημένης ρακής δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τι εστί Αμοργός. Με λίγα λόγια η Αμοργός είναι το νησί της ψημένης, του κεφιού και της φιλοξενίας! Αρκεί να βρεθείτε εκεί και να το ζήσετε!
φωτογραφίες αρχείου: Μαρία Βεκρή