4 μέρες κρατάνε οι προετοιμασίες για τα κεράσματα που θα προσφερθούν στους πιστούς και τους επισκέπτες του Μοναστηριού στο τέλος των λειτουργιών.Παστός μπακαλιάρος όπως είθισται λόγω της νηστείας των Χριστουγέννων, το παραδοσιακό παστέλι αλλά και φάβα είναι τα φαγητά που μοιράζονται στο μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας.
Οι ετοιμασίες γίνονται στο Μετόχι της Μονής, στον γνωστό μας “Φωτοδότη” στην Χώρα όπου πολλοί Αμοργιανοί αλλά και επισκέπτες σπεύδουν να βοηθήσουν στα “περετιά”.
Η αρχή γίνεται με το κόψιμο -γλύκισμα του βακαλάου και το πλύσιμο – σκούπισμα των λεμονόφυλλων για το παστέλι.
Την επόμενη ημέρα φτιάχνεται το παστέλι και ο τηγανίζεται ο μπακαλιάρος ενώ μένει και κάποιος μπακαλιάρος για να γίνει κοκκινιστός στο μοναστήρι.
Το φάβα ετοιμάζεται μέσα στο μοναστήρι και προσφέρεται στους προσκυνητές μετά τον Εσπερινό.
Και του χρόνου!
(Φωτογραφίες: Ιωάννα Συνοδινού, Άγγελος Βεκρής)