Κατά την επίσκεψη της κυρίας Διονυσίας Καλαντζή προϊσταμένης του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Νάξου παρατηρήθηκε ότι σχεδόν όλα τα ελαιόδεντρα είναι εξασθενημένα, το πιθανότερο λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την έλλειψη καλλιεργητικών φροντίδων.
Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να προβούν οι ελαιοκαλλιεργητές σε άμεσες ενέργειες, για την αποφυγή εγκατάσταση επιπλέον εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των δέντρων.
Ως απαραίτητη πρώτη ενέργεια που επιβάλλεται, είναι αυτή του κλαδέματος, το αργότερο μέχρι αρχές Απριλίου (οπωσδήποτε πριν την έναρξη της ανθοφορίας).
Αναλυτικά:
-
Σε πολύ εξασθενημένα δέντρα, τα οποία δεν έχουν κλαδευτεί τα τελευταία 5 χρόνια, θα πρέπει να γίνει καρατόμηση (αφαίρεση και καύση των βραχιόνων).
-
Σε λιγότερο εξασθενημένα δέντρα μπορεί να γίνει ελαφρύτερο κλάδεμα (κλαδοκάθαρος) αφαίρεση δηλ. των ξηρών και αδύνατων κλάδων καύση. (Αυτό πρέπει να γίνει αν είναι δυνατόν και σήμερα).
Για το πρόγραμμα φυτοπροστασίας – καλλιεργητικών φροντίδων που πρέπει να ακολουθηθεί θα δοθούν οδηγίες από τον γεωπόνο της Υπηρεσίας μας κ. Βορδάκη, ο οποίος θα βρίσκεται γι αυτό τον σκοπό στην Αμοργό στις 30 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη, θα επισκεφτεί ελαιώνες και θα ενημερώσει αναλυτικά τους ενδιαφερόμενους σε ομιλία- συγκέντρωση στην Αιγιάλη στις 10:00 πμ στο κτίριο των παλαιών σφαγείων και σε ομιλία- συγκέντρωση στην Χώρα στις 19:30μμ στην αίθουσα του Σημωνίδη.
Άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και συλλογικά σ’ αυτήν την προσπάθεια, ένα γιατί οι οποιεσδήποτε επιμέρους επεμβάσεις φυτοπροστασίας δεν θα επιφέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην παραγωγή ελαιολάδου/ διατήρηση των ελαιόδεντρων και δύο γιατί θα έχουν έμμεσα οφέλη και οι απασχολούμενοι σε άλλους κλάδους της οικονομίας, εφόσον διατηρηθεί η φυσιογνωμία αυτής της περιοχής.