Σε εκλογές βαδίζει πλέον η χώρα, καθώς κατά την τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα που προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη, από το Σύνταγμα, πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, δηλαδή 180 θετικών ψήφων.
Αύριο Τρίτη διαλύεται η Βουλή και 25 Ιανουαρίου θα γίνουν εκλογές.
Έτσι, από τους 300 παρόντες βουλευτές, οι 168 ψήφισαν υπέρ του υποψηφίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ 132 δήλωσαν “παρών”.
Πιο αναλυτικά, υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – 127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα – ενώ “παρών” δήλωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές – με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).
Όπως και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας, τάχθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής), και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης.
“Παρών” σε σχέση με την υποψηφιότητα Δήμα, δήλωσαν εκ νέου οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατσόπουλος (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή (βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), καθώς και οι βουλετές της ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Νίκη Φούντα.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά και τη σημερινή αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από μια νέα Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί κατόπιν προσφυγής στις κάλπες.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εντός δέκα ημερών, να ζητήσει από τον Κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών. Πρώτο μέλημα της νέας Ολομέλειας μετά την ορκωμοσία της, θα είναι η ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας – αρχικά με πλειοψηφία 180 βουλευτών, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με πλειοψηφία 151 βουλευτών (δεύτερη ψηφοφορία), ή σχετική πλειοψηφία (τρίτη ψηφοφορία).