Οι αείμνηστοι πατέρες μας,κάτοικοι του μικρού αλλά και ιστορικού νησιού της Αμοργού,παρά την κατά καιρούς ένδειά τους,τα περιορισμένα υλικά και τα πενιχρά μέσα που διέθεταν,κατασκεύασαν ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια αξιόλογες Βασιλικές,ιερές Μονές και εκκλησίες,αλλά και ταπεινούς Ευκτήριους Οίκους,αφήνοντάς μας μια παράδοση πλούσια και πολυδιάστατη.
Δούλεψαν την πέτρα,το ξύλο,τον ασβέστη,συνδίασαν σχήματα,χρώματακαι μετουσίωσαν απλά υλικά, κάνοντας τέχνη, για να εκφράσουν,χωρίς ίσως οι ίδιοι να το καταλαβαίνουν-αλλά ακολουθώντας μια εσωτερική παρόρμηση-,τη μεταμόρφωση του κτιστού και φθαρτού κόσμου σε άφθαρτο και αιώνιο.
Μετέτρεψαν, δηλαδή, την προχριστιανική αισθητική σε χριστιανική αναστάσιμη υμνολογία.Δεν ομόρφυναν τους ναούς για να απολαύσουν ή ν απολαύσουμε ένα περιβάλλον πρόσκαιρο, καλλωπισμένο, αλλά για να διατρανώουμε μέσα μας το ανέσπερο φως του Αναστημένου Χριστού,που ομορφαίνει τα όντα με το να αφθαρτοποιεί.
Η Αμοργός είναι κατάμεστη από τέτοια έργα λατρείας του θεού,έργα πίστεως και πολιτισμού όλων των εποχών,αλλά κατακείμενα σε ερείπια,όπως οι παλαιοχριστιανικές Βασιλικές,με αξιόλογα έργα γλυπτικής κατα χώραν,αλλά και άλλα που συνεχίζουν τη λειτουργία τους,αιώνες τώρα.
Οι αρχαίες Μονές του Φωτοδότη,του Βαρσαμίτη,του Θεολόγου στον Κρούκελλο του Αγ.Νικολάου στο Καμάρι με κορυφαίο το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και εκατοντάδες άλλες εκκλησίες συνεχίζουν τη μυστική υμνολογία τους στο θεό.Σε όλες αυτές υπάρχουν έργα όλων των χριστιανικών τέχνων,της αρχιτεκτονικής,της γλυπτικής,της εικονογραφίας,της κεντητικής,της μεταλλοτεχνίας,πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικής τέχνης και ανήκουν σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
Κατά τη διαδρομή του χρόνου πολλά κειμήλια των ναών αυτών καταστράφηκαν από το χρόνο,τις καιρικές συνθήκες και την ανθρώπινη αδιαφορία,ενώ άλλα χάθηκαν προκειμένου να εμπλουτίσουν ιδιωτικές συλλογές έξω από το νησί.
Υπήρξαν όμως και κειμήλια τα οποία χάρις στην ευλάβεια και τη φιλότεχνη διάθεση κάποιων ανθρώπων περισυνελέγησαν , διαφυλάχθηκαν για χρόνια στην εκκλησία της Παναγίας της Επισκοπής (Μητρόπολη) της Χώρας και αποτελούν τον πυρήνα του εκκλησιαστικού αυτού μουσείου.Σ αυτά προστέθηκαν λειτουργικά άμφια και ενθυμήματα επιφανών εκκλησιαστικών προσώπων,που με την ευεργετική τους παρουσία τους συνέδεσαν το όνομά τους με το νησί της Αμοργού.Πολύ σπουδαίο κομμάτι της εκθέσεως αποτελεί και η συλλογή πεντήκοντα περίπου παλαιτύπων βιβλίων του ναού της Επισκοπής,που αντιπροσωπεύουν όλους τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους της Βενετίας από του έτους 1588 εώς το 1820,καθώς και η προσωπική συλλογή αμφίων κλπ του Αμοργιανού Πρωτοπρεσβύτερου Θωμά Λ. Συνοδινού,την οποία προσέφερε εις μνήμη του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου και των προσφιλών κεκοιμημένων οικογενών του.
Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου ανήκει στον Πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Λ. Συνοδινό,τ.πρωτοσύγκελλο της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Γεώργιο Ν.Θεολογίτη,Αρχιερατικό Επίτροπο Αμοργού, με την ευλογία και την ενθάρρυνση του Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κ.Επιφανίου Αρτέμη.
Το μουσείο βρίσκεται στην Χώρα (κοντά στην Μητρόπολη).
Παραμένει ανοικτό απο Τρίτη έως Κυριακή 10.00-13.00 & 17.00-21.00 και η είσοδος είναι ελέυθερη
κείμενο: Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Λ. Συνοδινός