Αυθεντικές αμοργιανές γεύσεις και άλλες πολλές κυκλαδίτικες νοστιμιές περιέχει το μενού του «Βεγγέρα» που αποτελεί την νέα άφιξη στην γαστρονομική σκηνή των Καταπόλων.
Το μενού είναι δια χειρός Γιώργου Θηραίου. Ο Αμοργιανός από τα Κατάπολα επέστρεψε στις ρίζες του αποφασισμένος να αναβιώσει πιάτα του τόπου του. Στο «Βεγγέρα» το οποίο βρίσκεται στο Ξυλοκερατίδι ακριβώς στην παραλία, θα βρεις όχι μόνο πατατάτο και αμοργιανή φάβα αλλά και κοκοράδα, χοιρινό με χαρουπόμελο και γάστρην! Μπορεί σε κάποιους να είναι άγνωστα τα συγκεκριμένα πιάτα ωστόσο οι Αμοργιανοί, κυρίως κατά τα παλιά χρόνια, τα έφτιαχναν συχνά στα σπίτια τους. Η κοκοράδα είναι κόκορας κρασάτος με στριφτούδια δηλαδή χειροποίητες μακαρούνες. Το χοιρινό με χαρουπόμελο είναι μαγειρευτό φαγητό και σε αυτό χρησιμοποιούνται χαρούπια καθώς κάποτε το Ξυλοκερατίδι ήταν γεμάτο ξυλοκέρατα δηλαδή χαρούπια! Το γλυκό γάστρην που σερβίρεται μόνο στο «Βεγγέρα» είναι κάτι σαν τον μπακλαβά. Το έφτιαχναν οι μινωΐτες και το έφεραν στο νησί όταν δημιούργησαν αποικίες. Από ψάρια ξεχωρίζει το σαβόρι, ένα πιάτο που όπως μας είπε ο κ. Θηραίος υπάρχει στα αμοργιανά σπίτια αλλά όχι στα αμοργιανά μαγαζιά! Για τους χορτοφάγους εξαιρετική επιλογή είναι η μελιτζάνα αμοργέα, μελιτζάνα δηλαδή στον φούρνο με κρεμμύδι, ντομάτα και ξινομυζήθρα.
Από το Αμοργιανό μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ντόπια κρασιά της ποτοποιίας Amorgion. Λευκό ή κόκκινο, ξηρό ή γλυκό όποια κι αν είναι η επιλογή σας το σίγουρο είναι πως θα συνοδεύσει άψογα το φαγητό σας και θα απογειώσει τις γεύσεις!
Η ιδέα για το ύφος και το μενού του συγκεκριμένου εστιατορίου γεννήθηκε στην Ολλανδία. Εκεί ο Γιώργος εργαζόταν ως σεφ σε εστιατόρια επί 20 χρόνια. Το 2017 όμως αποφάσισε να δημιουργήσει πιάτα από την κυκλαδίτικη κουζίνα και να τα «τεστάρει» στους πελάτες του. Φάβα, πατατάτο, κοπανιστή ήταν μόνο μερικά από τα πιάτα που λάτρεψαν οι Ολλανδοί! Το αποτέλεσμα όλου αυτού του εγχειρήματος ήταν η δημιουργία ενός εξαιρετικού μενού και φυσικά η κατακόρυφη άνοδος της πελατείας!
Με ώθηση την επιτυχία της Ολλανδίας και με αφορμή το 2019 κατά το οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο Γιώργος πήρε την απόφαση να τα αφήσει όλα πίσω του και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο νησί.
Το «Βεγγέρα» θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια το Σάββατο 12 Μαΐου στις 8. Νωρίτερα στις 6 θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός. Είστε όλοι καλεσμένοι!