Την Παρασκευή 9 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Ενορίας Καταπόλων είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε κοινωνοί ενός σπουδαίου εγχειρήματος που μας παρουσίασε ο Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων Αμοργού «η Χοζοβιώτισσα».Ένα πρωτοποριακό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση της θάλασσας και των έμβιων πόρων της, με 4 άξονες που θα περιλαμβάνει:
-την παύση του ψαρέματος για τους μήνες Απρίλη-Μάιο, μήνες σημαντικούς για την αναπαραγωγή των ψαριών
-τον καθαρισμό των ακτών-δύσκολα προσβάσιμων από την ξηρά- από τον στόλο των αλιέων
-τη σταδιακή αλλαγή αλιευτικών εργαλείων σε πιο βιώσιμα-μεγαλύτερο μέγεθος δικτυων και αγκιστριών για την αποφυγή σύλληψης νεαρών ψαριών
-τη δημιουργία 3 θαλάσσιων περιοχών περιορισμού αλιείας-ζώνες απαγόρευσης ψαρέματος (Γραμβούσα,Νικουριά,Όρμος Καταπόλων) για προσαύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων.
Την εντυπωσιακή αυτή προσπάθεια στηρίζουν ο Δήμος Αμοργού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Cyclades Preservation Fund, το Blue Marine Foundation, η Ενάλεια, το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Γενική Διεύθυνση Αλιείας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων κύριος Μιχάλης Κρόσμαν στον εναρκτήριο λόγο του μίλησε για τον αγώνα επιβίωσης της κοινότητας των ψαράδων στη χώρα μας αλλά και για το πόσο καθοριστικό θα είναι αυτό το βήμα του «Αμοργόραμα» για να δοθεί λύση για τις επόμενες γενιές. Μέσα από ένα κοινό νόμισμα εμπιστοσύνης τόσο μεταξύ των μελών του Συλλόγου όσο και με τους συνεργαζόμενους φορείς και με τη σύμπραξη με την επιστήμη, το αρχαίο επάγγελμα του ψαρά, θα ξαναγίνει βιώσιμο. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όλους τους εμπλεκόμενους ετέρους, τους Σίμο Κεδίκογλου, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Κώστα Γκόγκο που ήταν οι πρώτοι που ενδιαφέρθηκαν για την πρόταση, τα αρχαιότερα μέλη Νικόλαο Βεκρή και Ευάγγελο Μενδρινό όπως και τους νεότερους ψαράδες Ιωάννη Βεκρή και Νικόλαο Ρούσσο.
Καλωσόρισμα απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Αμοργου, κύριος Λευτέρης Καραΐσκος που θύμισε σε όλους πως η Αμοργός είναι γνωστή για τους ψαράδες της, τους ψαράδες που περήφανα υλοποιούν το Αμοργόραμα, μια καλή πρακτική για τη φύση και το επάγγελμα των αλιέων αλλά το πιο σημαντικό μια πρακτική που θα κρατήσει ζωντανή την ταυτότητα των νησιωτών.
Χαιρετισμό απηύθυναν και ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Ν.Συρμαλένιος, ο Βαγγέλης Παράβας, βιολόγος-επιστημονικός Σύμβουλος του CPF, η Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ελεάννα Μήλιου, η κυρία Ειρήνη Κοτρώτσου από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας, ο κύριος Γιώργος Κιτής από την Ειδική Διαχειριστική Αρχή και το πρόγραμμα αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και θάλασσας ,ο κύριος Δημήτρης Μητόπουλος, καθηγητής από το ΤΕΙ Ιχθυοκαλλιέργειας Μεσολογγίου, ο κύριος Μιχάλης Μαργαρίτης από τη WWF και ο κύριος Νικόλαος Βεκρής πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων.
Την επιστημονική μελέτη για την οριοθέτηση Περιοχών Περιορισμού Αλιείας και την ανάπτυξη της βιωσιμότητας του κλάδου παρουσίασε ο Στέφανος Καλογήρου, επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη μελέτη για τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις του αλιευτικού επαγγέλματος –προκλήσεις και προοπτικές του Αμοργόραμα παρουσίασε ο κύριος Άγγελος Λιοντάκης επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τον συντονισμό του πρώτου μέρους της εκδήλωσης ανέλαβε η Άννυ Μητροπούλου, εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund, και του δεύτερου μέρους η Άντζελα Λάζου-Dean, εκπρόσωπος του Blue Marine Foundation.
Αξίζει να σημειωθεί η χαρά και η συγκίνηση που νιώθουν και που μας μετέδωσαν όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την προσπάθεια, μια προσπάθεια άξιας συγχαρητηρίων για ένα project πρότυπο για όλη την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό θαλάσσιο χώρο, με τους ψαράδες της Αμοργού να δίνουν το παράδειγμα της σωστής διαχείρισης της κρίσης του επαγγέλματος τους.