Ένα σημαντικό έργο για την Αμοργό μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του έργου «Υδροδότηση άνυδρων νησιών & έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2022 της Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π. εγκρίθηκε η επιχορήγησης ύψους 100.000 ευρώ, για τη μελέτη στεγανοποίησης του υφιστάμενου φράγματος στη θέση «Αντριάδενες» Καταπόλων Αμοργού.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την βελτιστοποίηση της υπάρχουσας υποδομής ύδρευσης στην Αμοργό.
Η κατασκευή του φράγματος των Καταπόλων, στην θέση «Αντριάδενες» που έγινε το 2000 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Το φράγμα αυτό κατασκευάστηκε σαν φράγμα ανάσχεσης και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα των Καταπόλων. Η λεκάνη του φράγματος έχει χωρητικότητα περίπου 120.000 μ3 και τροφοδοτείται από τρία παρακείμενα ρέματα.
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι το φράγμα αυτό δεν είναι απολύτως στεγανό, με αποτέλεσμα, παρόλο που τον χειμώνα γεμίζει με νερό, το νερό αυτό δεν διατηρείται μέχρι το καλοκαίρι για να γίνει τότε ο ελεγχόμενος εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα. Από το νερό της λεκάνης ένα μέρος πηγαίνει στον υδροφόρο ορίζοντα και τον εμπλουτίζει, αλλά μόνο κατά την χειμερινή περίοδο, ένα μέρος εξατμίζεται και ένα μέρος καταλήγει στην θάλασσα. Έτσι υπάρχουν σημαντικές απώλειες και το κυρίως πρόβλημα είναι ότι το νερό έχει χαθεί κατά την θερινή περίοδο, που τότε υπάρχει και η μεγάλη ζήτηση. Γι’ αυτό κρίθηκε σκόπιμο να στεγανοποιήσουμε το φράγμα και να ελαχιστοποιήσουμε τις διαρροές του, ώστε να υπάρχει νερό το καλοκαίρι και να κάνουμε τότε ελεγχόμενη διάθεση και εμπλουτισμό.
Με την μελέτη στεγανοποίησης και βελτίωσης της λειτουργίας του φράγματος στα Κατάπολα, εκτός απ’ την πολύ μεγάλη εξοικονόμηση νερού, επιτυγχάνεται και ο αρχικός στόχος του έργου, δηλαδή ο ελεγχόμενος εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και η ύπαρξη διαθέσιμων υδατικών πόρων κατά την θερινή περίοδο, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Παράλληλα με τα λοιπά συνοδά έργα που θα γίνουν δηλ. το δίκτυο διάθεσης προς κατανάλωση και εμπλουτισμό του νερού που εξοικονομείται, το χαλικοδιϋληστήριο που θα βελτιώσει την ποιότητα του νερού, την βελτίωση των λοιπών υδραυλικών και κτιριακών υποδομών (βάνες, στηθαίο περίφραξης κτλ), η συνολική λειτουργία του φράγματος γίνεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη, συμβάλλοντας στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
Στην μελέτη στεγανοποίησης θα περιλαμβάνονται ο εντοπισμός των διαρροών τόσο στην βάση όσο και στον εμπρόσθιο τοίχο του φράγματος, η στεγανοποίηση των αρμών με τοποθέτηση κατάλληλων ρητινών στον τοίχο του φράγματος, οι ενέσεις μπετονίτη στην βάση του φράγματος για την αντιμετώπιση των διαρροών.
Παραδοτέο θα είναι η πλήρης μελέτη στεγάνωσης και βελτίωσης του υφιστάμενου φράγματος καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου.
Ο Δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε, «Ακόμη ένα ευχάριστο νέο για την Αμοργό μας, αποτέλεσμα της καθημερινής μας προσπάθειας να διεκδικούμε την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου προς όφελος των κατοίκων του νησιού μας. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη που ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά και σε αυτό μας το αίτημα καθώς και τους βουλευτές Κυκλάδων που στέκονται συμπαραστάτες στο αγώνα μας για μια καλύτερη Αμοργό».