Όλα είναι έτοιμα για το σημερινό πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή στην Κάτω Μεριά. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο κόσμος που θα παρευρευθεί σε αυτό αναμένεται πολύς!
Οι Αμοργιανοί προετοιμάζονται για αυτή την ημέρα από της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται κοπιαστική αλλά είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη. Όλος ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία σιτάρι προκειμένου να γίνει αλεύρι και να φτιαχτούν με αυτό τα ψωμιά. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν το αλεύρι ενώ οι άντρες μαζεύουν ξύλα και φροντίζουν τα καζάνια.
Για το πανηγύρι απαιτούνται δεκάδες κιλά κρέατος και πατάτες για το παραδοσιακό πατατάτο. Κριθαράκι γιουβέτσι, γίδες βραστές, κοφτό με μυζήθρα αμοργιανή, παραδοσιακό ξυδάτο αποτελούν τα υπόλοιπα εδέσματα της γιορτής. Οι ντόπιοι έχουν φροντίσει και για όσους νηστεύουν, μαγειρεύοντάς τους ρεβύθια. Για όλα αυτά χρησιμοποιούν τουλάχιστον 13 με 15 τεράστια καζάνια. Χειροποίητα είναι και τα ψωμιά που φτιάχνουν. Το ζύμωμα φέτος ξεκινά στις 23 Ιουλίου το μεσημέρι και τελειώνει το βράδυ της επόμενης ημέρας.
Μετά τις ψαλμωδίες του σημερινού εσπερινού τη σειρά θα πάρουν τα βιολιά, οι χοροί και τα τραγούδια. Το κρασί ρέει άφθονο και ο χορός κρατάει μεχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το βράδυ οι ντόπιοι θα ξαναγεμίσουν τα καζάνια και για να είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Ανήμερα της γιορτής της Αγίας στις 26 Ιουλίου μετά τη λειτουργία που τελείται στην εκκλησία, θα προσφερθεί στον κόσμο πατατάτο και ξυδάτο.
Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται από τις τελευταίες προετοιμασίες που έγιναν μία ημέρα πριν το μεγάλο πανηγύρι.