Ο ουρανός θα γεμίσει από «πεφταστέρια» μέσα στον Οκτώβριο που συνήθως είναι και ο μήνας με τις περισσότερες «βροχές μετεωριτών»!
Η αρχή θα γίνει από τις Δρακοντίδες.
Η ετήσια βροχή μετεωριτών, Δρακοντίδες, κορυφώνονται αργά το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, προσφέροντας μια τέλεια ευκαιρία να δούμε ακόμα και 24 πεφταστέρια την ώρα!
Οι Δρακοντίδες προβλέπεται να κορυφωθούν από αργά το βράδυ έως και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Η βροχή διαρκεί κάθε χρόνο από τις 6 έως τις 10 Οκτωβρίου.
Η πιο έντονη δραστηριότητα αναμένεται να συμβεί φέτος, στις 7 και 8 Οκτωβρίου.
Ενώ κάθε χρόνο βλέπουμε περίπου 20 διάττοντες αστέρες την ώρα στις ώρες αιχμής, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί απροσδόκητα τα ποσοστά και έχουμε “καταιγίδες μετεωριτών”.
Το ακτινοβόλο σημείο των συγκεκριμένων διαττόντων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Ο αστερισμός είναι ο 8ος μεγαλύτερος σε ολόκληρο τον ουρανό.
Ο κομήτης του Χάλεϊ και οι Ωριωνίδες
Μεσα στο Φθινόπωρο παρατηρούνται και οι Ωριωνίδες, 21 και 22 Οκτωβρίου. Αν και οι Ωριωνίδες διαρκούν σχεδόν ολόκληρο τον Οκτώβριο, η βροχή αυτών των πεφταστεριών κορυφώνεται αυτές τις δύο ημέρες. Το όνομά τους το οφείλουν στον αστερισμό του Ωρίωνα και δημιουργούνται από την “ουρά” που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.
Η βροχή από τις γνωστές Ωριωνίδες κορυφώνεται το βράδυ της Παρασκευής (21/10) προς τα ξημερώματα του Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
Οι Ωριωνίδες (μέσης έντασης βροχή διαττόντων) κάνουν την εμφάνιση τους κάθε χρόνο το Φθινόπωρο, από αρχές Οκτωβρίου έως και τις αρχές Νοεμβρίου.
Πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Ωρίωνα. Τα «πεφταστέρια» τους τρέχουν με 67 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτα και αφήνουν τα εντυπωσιακά τους ίχνη στουν ουρανό.
Αν είναι ο ουρανός καθαρός τότε θα μπορούμε να απολαύσουμε αυτήν την υπέροχη βροχή «πεφταστεριών». Οι καλύτερες ώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν το ξημέρωμα.
πηγή euronews.com