Σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από τη Χώρα της Αμοργού στον δρόμο προς την Κάτω Μεριά συναντάμε τον Άη Γιώργη τον Βαλσαμίτη. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρισκόταν ένα από τα τρία μαντεία που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα. Πρώτο ήταν το μαντείο των Δελφών,έπειτα της Δωδώνης και τρίτο το Υδρομαντείο του Αιγαίου ή Αρχιπελάγους. Το ονόμαζαν έτσι εξαιτίας της πηγής που ανάβλυζε νερό το οποίο, όπως πίστευαν τότε οι άνθρωποι, έδειχνε το μέλλον.
Τον 8 αιώνα στο ίδιο σημείο βρέθηκε η εικόνα του Άη Γιώργη και οι κάτοικοι για να τον τιμήσουν έχτισαν τον ναό. Πιθανολογείται πως το μοναστήρι ήταν για μοναχές και σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία μοναχή η οποία ονομαζόταν Φιλαρέτη, έζησε εκεί έως το 1757. Από τότε το μοναστήρι έμεινε έρημο με τους ντόπιους να τιμούν με την παρουσία τους το όνομα του Αγίου.
Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια η μοναχή Ειρήνη εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι και του έδωσε ξανά ζωή. Δεν είναι Αμοργιανή αλλά επισκεπτόταν το νησί για 30 καλοκαίρια μέχρι που αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα.
Ο ΄Αγιος Γεώργιος ο Βαλσαμίτης είναι ένα από τα μετόχια του μοναστηριού της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Βρίσκεται σε μια χαράδρα και η όψη του θυμίζει ένα λευκό περιστεράκι που κάθεται στην πλαγιά του βουνού. Γύρω από το μοναστήρι απλώνεται ένας υπέροχος, πολύχρωμος λουλουδόκηπος που εντυπωσιάζει όλους τους επισκέπτες του. Το τέμπλο του χρονολογείται από το 1886 και οι τοιχογραφίες του μετρούν τουλάχιστον 600 χρόνια. Στο εσωτερικό του αναβλύζει ακόμα το νερό και οι ντόπιοι το δέχονται πλέον σαν αγίασμα.
Κάθε Σάββατο στο μοναστήρι εκτελείται η Θεία Λειτουργία με πλήθος ντόπιων αλλά και τουριστών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να το επισκέπτονται