Ο τοπικός πληθυσμός και οι φορείς του Νομού Κυκλάδων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις, απόψεις και ιδέες, για το επενδυτικό τους ενδιαφέρον συμπληρώνοντας τη φόρμα καταγραφής προτάσεων – ιδεών που βρίσκεται στο παρακάτω link http://www.e-cyclades.gr/index.php/86-general/145-clld-kyklades-protaseis. Για κάθε μια πρόταση θα πρέπει να συμπληρώνεται διαφορετική φόρμα.
Οι προτάσεις – ιδέες που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και τον σχεδιασμό του Τοπικού Προγράμματος «CLLD/ LEADER 2014-2020 Κυκλάδων».
Οι Δράσεις του Τοπικού Προγράμματος «CLLD/LEADER 2014-2020 Κυκλάδων» είναι ενδεικτικά οι παρακάτω:
Δράσεις Τοπικού Προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ
Δημόσιου χαρακτήρα παρεμβάσεις: Οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να συμβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Ενδεικτικές κατηγορίες έργων:
- Βελτίωση (συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής αναβάθμισης), αποκατάσταση και επέκταση δημοσίων κτηρίων για κοινωφελή χρήση, για δραστηριότητες όπως διενέργεια εκδηλώσεων, άθληση, εκπαίδευση (μουσεία, εκθετήρια, βιβλιοθήκες κλπ), η δημιουργία πολυχώρων, η στέγαση υπηρεσιών ή και τοπικών επαγγελματιών με σκοπό την επίδειξη και πώληση τοπικών προϊόντων.
- Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου.
- Έργα υποδομών ή υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.
- Έργα δημιουργίας, ανάπτυξης ή βελτίωσης υποδομών και υπηρεσιών αναψυχής, πολιτισμού καθώς και ενέργειες ανάδειξης και προβολής για την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής.
- Έργα που στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών.
Δικαιούχοι: ΟΤΑ Α΄ & Β΄ βαθμού, φορείς τους και ιδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.
Ιδιωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις: Οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας και να έχουν επιχειρηματικό χαρακτήρα.
Ενδεικτικές κατηγορίες έργων:
- Μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων.
- Ίδρυση/επέκταση/εκσυγχρονισμός επενδύσεων για την τουριστική ανάπτυξη.
- Ίδρυση/επέκταση επενδύσεων του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας εκτός του τουριστικού κλάδου.
- Πιλοτικά έργα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών.
- Οριζόντια και κάθετη συνεργασία για βραχείες αλυσίδες και τοπικές αγορές και δραστηριότητες προώθησης.
- Συνεργασία μεταξύ μικρών επιχειρήσεων για διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας και την κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων καθώς και για την ανάπτυξη και / ή την εμπορία τουριστικών υπηρεσιών που συνδέονται με ειδικές μορφές τουρισμού κ.α..
Δικαιούχοι: φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα έργα τα οποία:
- Είναι καινοτόμα ή περιλαμβάνουν καινοτόμες ενέργειες.
- Προάγουν τη συνεργασία και τη δικτύωση ομοειδών ή και συμπληρωματικών επιχειρήσεων και γενικότερα συμβάλουν στην ανάπτυξη συλλογικών δράσεων.
- Ενισχύουν τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα.
- Συμβάλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών.
- Λαμβάνουν υπόψη την αναγκαιότητα υποστήριξης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
Δράσεις Τοπικού Προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΤΘΑ
Δράση 1: Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών.
1α. Επενδύσεις που συμβάλουν στην διαφοροποίηση του εισοδήματος των αλιέων.
Δύναται να χρηματοδοτηθούν δράσεις ίδρυσης και εκσυγχρονισμού πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από αλιείς με σκοπό τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων καθώς και τη συμπλήρωση των εισοδημάτων τους:
Ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων. Θα στηριχθούν ενέργειες κυρίως εποχιακής απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στον αλιευτικό τουρισμό.
Ενδεικτικές κατηγορίες έργων:
επενδύσεις στο σκάφος, εστιατόρια, περιβαλλοντικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την αλιεία και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με την αλιεία, εφόσον οι αλιείς υποβάλλουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων τους, διαθέτουν επαρκείς επαγγελματικές δεξιότητες που μπορούν να αποκτηθούν μέσω δράσεων κατάρτισης, δια βίου μάθησης κλπ και μόνο αν οι συμπληρωματικές δραστηριότητες των αλιέων συνδέονται με την κύρια αλιευτική δραστηριότητα.
Διαφοροποίηση εκτός των εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων, που συνδυάζεται με επαγγελματικό επαναπροσανατολισμό. Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να ξαναρχίσουν εκ νέου την άσκηση του αλιευτικού επαγγέλματος εντός προθεσμίας μικρότερης των 5 ετών μετά την καταβολή σε αυτούς της ενίσχυσης.
Δικαιούχοι: οι αλιείς (φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα στην περιοχή παρέμβασης ή που δραστηριοποιούνται σε αυτήν).
1β. Επενδύσεις από μη αλιείς
Ίδρυση ή εκσυγχρονισμός πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του αλιευτικού τομέα της περιοχής (αλιεία, υδατοκαλλιέργεια, μεταποίηση), αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα και η παράκτια ανάπτυξη.
Δικαιούχοι: φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα στην περιοχή παρέμβασης ή που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Δράση 2: Δημόσιες επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να συμβάλλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενδεικτικά, μπορούν να χρηματοδοτηθούν:
α. Υποδομές που μεγιστοποιούν τη συμμετοχή αλιείας/ υδατοκαλλιέργειας στην βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
β. Υποδομές για την ενθάρρυνση της τουριστικής δραστηριότητας: όπως η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, η διευκόλυνση της διεξαγωγής δραστηριοτήτων κατάδυσης και παρατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, οι υποδομές μικρής κλίμακας για την ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, αξιοθέατων και μνημείων της φύσης ή του πολιτισμού (π.χ. σήμανση αξιοθέατων, μνημείων, θέσεις θέας) κλπ. Δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις σε μνημεία αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού.
γ. Υποδομές και Υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αλιευτικές περιοχές: όπως αποκατάσταση κτιρίων για κοινωφελή χρήση π.χ. παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για τη μετατροπή τους σε χώρους άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων (θέατρο, κινηματογράφος), ωδεία, βιβλιοθήκες και γενικώς βελτίωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων.
Δικαιούχοι: οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι εταιρείες τους, καθώς και συλλογικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του αλιευτικού ή του περιβαλλοντικού τομέα.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συμπλήρωση της φόρμας δεν αποτελεί υποβολή πρότασης, αίτηση συμμετοχής ή φάκελο υποψηφιότητας. Σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύουν την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων A.E. για ένταξη της πρότασης και τα στοιχεία δεν δημοσιοποιούνται χωρίς την έγγραφη άδεια του ενδιαφερομένου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Επενδυτικών Προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε., δ/νση: Πλατεία Τσιροπινά – Ερμούπολη – 84100 Σύρος, τηλ. 2281088834 κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή) και εργάσιμες ώρες (9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ).
|