Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος αναμένεται έξαρση της γρίπης και επειδή δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα ξεκινήσει, πρέπει να λάβομε μέτρα. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλοντας μεταξύ άλλων στη μείωση των απουσιών από την εργασία και το σχολείο και από καθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Για τη φετινή περίοδο το εμβόλιο μπορεί να συνταγογραφείται, αυτό που έχει εγκριθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων και πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανασολογικής απάντησης.
- Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα μεγαλύτερης των έξι (6) μηνών (εφ όσον το επιθυμούν).
- Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση εμβολίου.
Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου οι οποίες είναι οι εξής:
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
- ΄Ατομα ηλικιας 60 ετών και άνω.
- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν ένα ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή αλλιώς χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια.
- Νευρομυϊκά νοσήματα.
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
- Λεχωϊδες.
- Θηλάζουσες.
- Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερης των 40 kg/m2 .
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.
- Άτομα που βρίσκονται σε επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
- Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερ.σπουδαστές Γυμνασίων–Λυκείων)
- Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και γενικά άτομα που έρχονται σε συνεχή επαφή με πουλερικά.
Σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με ΑΔΑ: 6ΤΜΣ465ΦΥΟ-Δ31, για περισσότερες λεπτομέρειες και στο Κέντρο Υγείας Αμοργού.