Ήρθεν ο Μάης….. με τα λούλουδα και με τις πρασινάδες.
‘Ηρθεν ο Μάης μάτια μου ήρθε καλέ, ήρθε το καλοκαίρι..ο Μάης με τα λούλουδα και με τις πρασινάδες, όπως λένε οι νησιώτες, είναι ο μήνας που συνδέεται περισσότερο με τη φύση και την ανθοφορία. Αγαπημένο έθιμο της πρωτομαγιάς, που συμβολίζει τη γονιμότητα και τη δημιουργία, είναι η επίσκεψη μικρών και μεγάλων στους αγρούς προς αναζήτηση αγριολούλουδων και πλέξιμο του μαγιάτικου στεφανιού, που θα κρεμαστεί έξω από την πόρτα των σπιτιών για υγεία και καλοτυχία. Μέχρι την παραμονή της γιορτής του Άη Γιάννη του Κλειδωνά 24 Ιουνίου όπου θα καεί στις φωτιές στις πλατείες των χωριών του νησιού.
Όλοι, ανεξαιρέτως, αγαπάμε τα λουλούδια. Πόσα πράγματα όμως γνωρίζουμε για την καλλιέργεια και τη φροντίδα τους? Ο Αντώνης Δεσποτίδης, ιδιοκτήτης του φυτώριου «το περιβόλι» από το 1997, με μακροχρόνια εμπειρία αφού πολύ νωρίτερα είχε ασχοληθεί με την καλλιέργεια της δικής του γης, αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει σον κόσμο των λουλουδιών. Ο ντόπιος florist expert …μας λύνει βασικές απορίες, παραθέτοντας τα μυστικά του επαγγέλματος για εκκολαπτόμενους κηπουρούς κι όχι μόνο.
Μπορεί ο Μάης να έρχεται τελευταίος σε σειρά από τους μήνες της Άνοιξης, όμως τώρα η φύση νιώθει πιο σίγουρη λόγω συνθηκών (θερμοκρασία κι ηλιοφάνεια) και τα πάντα ανθίζουν, μας εξηγεί ο κύριος Αντώνης. Τα φυτά που πρωταγωνιστούν είναι οι αστιβές, όλων των ειδών οι μαργαρίτες, άγριες ορχιδέες, χαμομήλι κ.α Αυτά που ξεκινούν την ανθοφορία τους το Μάιο είναι τα φυτά που χρειάζονται τις ήπιες θερμοκρασίες της εποχής και την αποθηκευμένη υγρασία του χειμώνα για να ανθίσουν. Στα σπίτια και στους κήπους ,με τη δική μας φροντίδα βλέπουμε τριανταφυλλιές, μαργαρίτες, γαρυφαλλιές, ξινιές, φρέζιες, σκυλάκια, πετούνιες, κρίνους και άλλα. Ξεκινά επίσης η ανθοφορία της εντυπωσιακής βουκαμβίλιας. Άλλωστε είναι η εποχή της γονιμοποίησης μέσω των μελισσών και των άλλων εντόμων.
Στην ερώτηση για το ποια φυτά ευδοκιμούν περισσότερο στην Αμοργό μας ενημερώνει πως στο νησί ταιριάζουν φυτά που να αντέχουν τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους κυκλαδίτικούς αέρηδες, Με την ανθρώπινη φροντίδα ευδοκιμούν φρουτόδεντρα (αχλαδιές, βερυκοκιές, κυδωνιές, εσπεριδοειδή) και μια μεγάλη ποικιλία καλλωπιστικών (βουκαμβίλια, γιασεμί, τριανταφυλλιά) Σε αντίθεση δεν ευδοκιμούν μηλιές –εκτός από κάποιες παλιές ποικιλίες-ή κερασιές αφού χρειάζονται υψόμετρο και διαφορετικές θερμοκρασίες. Στη φύση πάλι συναντάμε ελιά, χαρουπιά, σχινιά, είδη φρυγάνων, βότανα και κατά τόπους λυγαριές, βελανιδιές, πικροδάφνες και αγιόκλημα.
Αναρωτιέστε για τα βασικά εργαλεία ενός νέου κηπουρού? Για κάποιον που φροντίζει σε γλάστρες, είναι ένα σκαλιστήρι χειρός, ένα ψαλίδι, ένα φτιαράκι, ένα ποτιστήρι, ένα ψεκαστήρι και μπόλικη διάθεση για παρατήρηση της εικόνας των φυτών. Ενώ σε περίπτωση μεγαλύτερης έκτασης κήπου όλα τα παραπάνω μαζί με ένα στηλιάρι θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους.
Τα do και don’ts για τη δημιουργία κήπου έχουν βασικά να κάνουν με την κατάσταση του χώματος, που είναι και η βάση της υγείας των φυτών. Ένα καλό χώμα με προσθήκη λίπανσης-ο ίδιος χρησιμοποιεί κομπόστ και βιολογικά λιπάσματα-όπως και η επιλογή της σωστής θέσης εξασφαλίζουν την υγεία τους. Υπερβολές στο πότισμα όπως και η έλλειψη ποτίσματος σοκάρουν τα φυτά. Το ίδιο και η τοποθέτηση τους σε πολύ εκτεθειμένη στον άνεμο θέση-αυτό βέβαια εξαρτάται και από τις συνθήκες του χώρου που έχουμε. Κανόνας για το πότισμα δεν υπάρχει παρά μόνο η παρατήρηση των φύλλων ώστε να καταλάβουμε τις ανάγκες-κρεμάνε και συστρέφονται για να περιορίσουν την εξάτμιση λόγου χάρη-
Έξτρα τιπ είναι η βύθιση του δακτύλου στο χώμα για να εντοπίσουμε αν είναι αρκετή η υγρασία τους. Ειδικά στις γλάστρες όταν το νερό τρέχει από κάτω είναι κακό δείγμα, αφού συμπαρασύρει-ξεπλένει τα θρεπτικά συστατικά του χώματος.
Αν θέλετε να είστε προετοιμασμένοι για τους θερινούς μήνες και την διατήρηση των κήπων σας η άνοιξη και η αρχή του καλοκαιριού είναι η κατάλληλη περίοδος για την τοποθέτηση παγίδων για τα ανεπιθύμητα έντομα, οπότε σπεύσετε προς απόκτηση τους. Φροντίζουμε επίσης τα ποτίσματα στα ήδη εγκατεστημένα φυτά να είναι «χορταστικά» αλλά όσο πιο αραιά γίνεται-έτσι το ριζικό σύστημα των φυτών που ακολουθεί πορεία προς τα κάτω γίνεται βαθύ και δυνατό. Αποφεύγουμε δε το βρέξιμο των φύλλων όταν έχει ήλιο.
Οι μεγαλύτεροι εχθροί των φυτών είναι οι μυκητολογικές ασθένειες που ευνοούνται από την υγρασία, τη θερμοκρασία και τα έντομα των φυτών-μύγα της μεσογείου, μελίγκρες, ψείρες. Μην ανησυχείτε όμως αφού για όλα τα παραπάνω υπάρχουν φυσικοί-βιολογικοί τρόποι αντιμετώπισης. Εκείνος είναι πάντα πρόθυμος άλλωστε να προτείνει λύσεις, είτε τηλεφωνικά είτε από κοντά και προτρέπει τους αναγνώστες του amorgos news να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί του.
Και μπορεί οι περισσότεροι να υποθέτουν ότι η ενασχόληση του Αντώνη Δεσποτίδη ήταν μια τυχαία επαγγελματική επιλογή, μα τελικά πρόκειται για μια φυσική κλίση που είχε από παιδί. Έτσι ξεκίνησε, με πηγαίο ενδιαφέρον, πειραματίστηκε, διάβασε πολύ, το εξέλιξε ακόμα περισσότερο και τελικά το μετουσίωσε σε εμπειρία. Αυτό που χαρακτηριζει την επαφή του με τη γη βρίσκεται κρυμμένο στα λόγια … «τα πάντα εν σοφία εποίησε» αφού για εκείνον με τον καιρό έπαψε να είναι μια απλή φράση, γιατί το τέλεια πλασμένο το αναγνωρίζει παντού στη φύση…Με το πέρασμα του χρόνου δε η εμπιστοσύνη του στη μητέρα γη μεγαλώνει και ο ίδιος ακολουθεί πια αποκλειστικά βιολογικές μεθόδους στην εργασία του. Τα χνάρια του πιθανότατα θα ακολουθήσει ένας από τους δυο γιούς του αφού για να μιλήσουμε με δικούς του όρους, φαίνεται το μήλο να έπεσε κάτω από τη μηλιά.
Ευχαριστούμε θερμά τον Αντώνη Δεσποτίδη για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στις ερωτήσεις μας καθώς και για τον χρόνο που μας διέθεσε.
καλή επιτυχία στην κηπουρική δράση σας!
Φυτώριο Αμοργός
“Το Περιβόλι”
2285071643